Ми у Facebook
15.03.2012, 09:35

У Рівному презентували переклад польської книги про Тараса Шевченка [+Фото]

Біографічний роман польського автора Єжи Єнджеєвича про життя та творчість Тараса Шевченка побачив світ ще у 60-х роках минулого століття. Тоді він був написаний польською. Сьогодні, як і мріяв його автор, цей твір дійшов у повному обсязі до українських читачів мовою Кобзаря.
Поляк Єжи Єнджеєвич провів молодість на Катеринославщині. Саме в той час він захопився українською культурою та почав досліджувати творчість Тараса Шевченка. Згодом у Варшаві з-під його пера вийшов роман "Українські ночі, або Родовід генія".

Науковці стверджують, що це чи не найповніше дослідження біографії та творчості українського Кобзаря, здійснене закордонним автором.



- Ця книга є унікальною, - говорить заступник декана історико-філологічного факультету МЕГУ, науковець, автор післямови то книги Лілія Овдійчук. - Вона вперше вийшла саме в такому перекладі й написана на основі архівних матеріалів, спогадів сучасників, а також листів. Це один з найкращих творів Шевченкіани, написаний іноземцем. Порівняти його можемо хіба що з книгою вірменської авторки Маріетти Шагінян.

Переклад цієї книги українською вперше був здійснений у 80-х роках канадським українцем, мікробіологом за професією та перекладачем за покликанням Євгеном Рослицьким, щоправда, тоді були надруковані лише уривки з перекладу.
- З дитинства я пам’ятаю, як батько сидів ночами і перекладав цю книжку, - пригадує син Євгена Рослицького Олег. - У нього був великий дубовий стіл, і він був вкритий всілякими манускриптами і паперами. Батько говорив, що треба перекласти цю величну роботу про Шевченка українською мовоа.



Участь у презентації взяли представники місцевої влади, освітяни, літератори та навіть консул Республіки Польща Кшиштоф Савіцкі. Адже не в останню чергу завдяки допомозі консульства ця книга побачила світ. Міський голова Рівного відзначив, що видання книги відбулось завдяки дружнім стосункам Польщі та України, і, зокрема, Рівного з Польщею.

- Відносини між українцями і поляками були досить складні, - сказав міський гоова Рівного Володимир Хомко. - Але нині таких дружніх стосунків і налаштованості на підтримку як від поляків, ми не відчуваємо ні від якої країни. Ця книжка стала ще одним вкладом, щоб наші стосунки стали більш добросусідськими.



Українське перевидання роману вийшло накладом у 500 примірників. Продаватися книга не буде. Її розповсюдять по бібліотеках та музеях міста.

Інші статті до теми:
Польський українець видав книгу про минуле Рівненщини





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ