Ми у Facebook
28.08.2014, 18:51

Поради рівняннам: як не стати жертвами шахраїв [+ПОРАДИ]

Часто мешканці області стають жертвами шахраїв. Правоохоронці розповіли порталу OGO.ua хто і як найчастіше видурює гроші у довірливих людей.
За словами начальника сектору зв'язків з громадськістю Рівненського УМВС Тамари Лисенко, найчастіше рівненчан ошукують особи ромської національності.

- Вони приходять до людей додому під виглядом продажу якихось речей з Білорусі чи Молдови, - розповідає Тамара Лисенко. - Переважно їх жертвами стають особи похилого віку, котрі мають заощадження “на похорон”, якусь пенсію. Шахраї відволікають увагу, показуючи речі, після чого людина виносить гроші, вони дивляться, звідки вона їх дістає. А потім повертаються і забирають заощадження. Часто шахраї зупиняють дівчат, у яких є коштовні речі, прикраси, дорогий мобільний, під приводом погадати чи зняти порчу. Кажуть, що у їхній см'ї хтось хворий, пропонують вилікувати, якщо їм принесуть з дому всі гроші і віддадуть коштовності. Напевно, є якийсь момент гіпнозу, адже як можна пояснити, коли молода дівчина приносить всі гроші з дому і ще й знімає з себе всі прикраси?

Щоб не стати жертвою таких шахраїв, міліціонери радять ні в якому разі не розмовляти з ними взагалі. Не дивитися в очі, щоб не потрапити під дію гіпнозу.

- Вони одразу хапають за руки та дивляться в очі, - говорить начальник СЗГ. - Треба просто сказати: "Я зателефоную в міліцію" або "У мене вдома все в порядку". Відійти від них, щезнути з їхнього поля зору. Головне - жодного контакту. Потім треба зателефонувати в міліцію, описати шахраїв. Тому що, швидше за все, вони уже не вперше так працюють, і вже хтось в якомусь регіоні став їхніми жертвами, і у міліції є орієнтування на них. Адже переважно вони скоюють злочин і зникають - переїжджають в іншу область чи інший район. Міняють одяг і зовнішній вигляд. Коли їх затримуюь, вони майже ніколи не визнають, що це вони.

Правоохоронці наголошують - обов'язково необхідно замикати приміщення. Бо частенько, особливо в селах, люди вибігають в магазин, не замикаючи помешкання, і зловмисники заходять, щоб щось вкрасти.

- Нещодавно в Зболбунові був випадок, коли жінка заснула, а чоловік пішов у двір і залишив двері відчиненими, - говорить Тамара Лисенко. - До квартири зайшли дві дівчинки, одна схопила сумку і побігла. Жінка почула протяг, що відчинилися двері, схопилася, подумала, що чоловік прийшов з двору. Бачить, що сумки немає. А сумка у коридорі була. Жінка відчинила двері, почула кроки на сходах. Крикнула чоловіку: "Лови, там хтось з моєю сумкою побіг". Так і зловили. Часто буває, що жебракують по квартирах. Стукають у двері: “Ми погорільці" або "Повінь у Закарпатті”, а самі дивляться, шо вкрасти. Коли їм починаєш давати хліб чи сало, вони не дуже хочуть брати, просять грошей. А коли даєш щось інше, обурюються.

Часто шахрайства здійснюються під виглядом соціальних реформ. Зловмисники представляються працівниками соціальної служби і пропонують особам похилого віку поміняти гривні на нові.

- Вони стверджують, що будуть мінятися гроші на новіші, показують фальшиві посвідчення і, в результаті, пенсіонери дістають свої заодщадження і віддають цим шахраям в руки. Перш за все варто пам'ятати - ніякі соціальні служби не проводять реформ з обміну грошей. Якщо до вас прийшов соціальний працівник, то перш ніж його впустити, варто переконатися, чи дійсно він той, за кого себе видає. Зателефонувати за місцем їхньої роботи і з'ясувати, чи дійсно такий соціальний працівник там працює. Обов'язково запитати, з якою метою він прийшов.

Жінок нерідко ошукують шлюбні аферисти. Як правило, такі шахраї уже неодноразово засуджені за це та мають досвід.

- Вони знаходять жертву, яка має статки, квартиру. Запевняють і переконують, що ця жінка для них одна-єдина, входять в довіру. Одружуються, зазвичай з підробленим паспортом, святкують весілля. І, в результаті, людина опиняється з тим, шо в неї все з дому забрали. Аферисти навіть примудряються інколи подати позов на отримання житлової площі. Щоб не потрапити на гачок, треба здобути якомога більше інформації про майбутнього чоловіка. Нехай познайомить з батьками, родичами, друзями. Можна зайти до нього на роботу. Якщо він приїхав з іншого міста, то хай запросить батьків у гості. Людина ж не може взятися нізвідки. Зрештою, пошукати його в соцмережах.





На правах реклами