Ми у Facebook
09.04.2012, 16:25

Сьогодні у православних рівнян почався Страсний тиждень

Сьогодні у християн східного обряду починається Страсна седмиця — останній тиждень перед Великоднем. Кожен із цих днів має особливе значення та традиції приготування до Великодня.
У Страсну седмицю всі дні називаються Великими внаслідок великих спогадів, що здійснюються Церквою. Це і чудеса, які створив Спаситель, і знаменита Таємна вечеря, під час якої відбулася зрада Іуди, а також засудження Христа, Його зведення на Голгофу і розп'яття, про яке віряни згадують у Страсну п'ятницю, — найскорботніший день християнського календаря.

У Великий понеділок треба до Великодня підготувати свою оселю — пофарбувати, помити, почистити.

У вівторок треба підготувати одяг, випрасувати білизну.

У середу завершуються всі господарські роботи. Треба прибрати хату, винести все сміття. Треба також заготовити яйця для крашанок та писанок, підготувати все необхідне для їх виготовлення знаряддя.

Найбільше обрядів, дійств та прикмет припадає на Страсний, або Чистий четвер. Традиційно цього дня випікають паски.
На Чистий четвер необхідно підготувати до Великодня своє тіло, тобто ретельно вимитись, особливо це стосується дітей та хворих, адже вода на Чистий четвер змиває усі хвороби та захищає від негараздів.
Виготовлена на Чистий четвер страсна свічка захищає оселю від пожеж, а родину — від хвороб. Саме ця свічка приносить живий вогонь, що його цього дня запалюють у церквах. Необхідно, в жодному разі не загасивши її, донести тепло великоднього вогника до своєї оселі.

Найсумнішим днем є Велика п'ятниця, коли Ісус був відданий під суд і розіп'ятий на хресті. Цього дня не можна взагалі нічого їсти, співати, слухати музику, шити, прати, будь-що різати.

У Страсну суботу починаються приготування до Великодньої святкової трапези. Для господинь це найбільш клопітливий день, адже потрібно все приготувати, спекти, зварити, зібрати кошик. Цього дня красять яйця та виготовляють писанки. У суботу в Єрусалимі сходить благодатний вогонь, а потім настає Воскресіння Христове.

Завершується Страсний тиждень після суботи — опівночі, коли віряни вітають один одного радісним вигуком “Христос Воскрес!”, сповіщаючи настання головного християнського свята. Це одне з головних церковних свят — світле Христове Воскресіння (Великдень, або Пасха Христова).

Вважається, що посиленим постом православні намагаються гідно підготувати себе до зустрічі Світлого Христового Воскресіння.

Календар харчування на четвертий тиждень Великого посту

Дозволено вживати їжу:

Понеділок: сиру без олії.

Вівторок: варену без олії.

Середа: сиру без олії.

Четвер: варену з олією і вином.

П’ятниця: нічого не їдять.

Субота: варену без олії.

Нагадаємо, в Кабміні повідомили, що цього року вихідні дні на Великдень будуть 15, 16 квітня, на травневі свята — 30 квітня, а також 1, 2 і 9 травня.

Учора, 8 квітня, католики і протестанти у всьому світі відзначали Христове Воскресіння, а православні — свято Входу Господнього до Єрусалима, або ж Вербну неділю.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Що ми знаємо про Великдень [ОГЛЯД]
Вербної неділі з нетерпінням чекають усі діти
Яскраві та прості ідеї для оздоблення пасхальних яєць [+Фото]
Рецепти на Великдень: Домашні ковбаски, буженина та шинка у фользі





На правах реклами