Ми у Facebook
17.04.2012, 19:54

Повчитись журналістики на Рівненщину приїхали учні з Херсонщини

Два десятки старшокласників із чотирьох областей України взяли участь у дводенному тренінгу з основ журналістики “Школа універсального журналіста”, який відбувся днями на базі Національного університету “Острозька академія”.
Нинішня ШУЖ в Острозькій академії — вже четверта за останній рік. Можливість упродовж двох вихідних днів поєднати здобуття базових знань з основ журналістики і знайомство з умовами навчання та дозвілля студентів Острозької академії приваблює учнів 9-11 класів та їхніх вчителів не лише з Рівненщини, відтак географія проекту постійно розширюється. Окрім сусідніх Волині, Хмельниччини та Львівщини, на ШУЖ приймали й делегацію з Горлівки Донецької області (у листопаді минулого року), а цьогоріч до Острога завітала група старшокласників із селища Асканія-Нова на Херсонщині.

Упродовж двох днів учасники Школи дізнавались про основи роботи журналіста, засвоювали теорію та виконували численні практичні завдання з допомогою керівника ШУЖ — головного редактора Видавничого дому “ОГО”, викладача кафедри журналістики та літературознавства НаУ “Острозька академія” Віталія Голубєва.

- Цей тренінг надзвичайно глибоко та разом із тим доступно розкриває професію журналіста, - ділиться враженнями учасник ШУЖ з Асканії-Нової Євген Субботін. - Здобуті знання я зможу використовувати і в професійному, і в особистому житті.

На Рівненщині Школа універсального журналіста зібрала учнів із 5 областей

- Вражень — море, і хочеться ще і ще: спілкування, досвіду, пізнання, - підтверджує його земляк Віктор Жулінський.



- Справді, тренінг дозволяє старшокласникам не лише ознайомитися з журналістською професією, а й дізнатися багато того, що знадобиться у дорослому житті, - резюмує керівник групи з Херсонщини, вчитель історії і світової літератури НВК смт Асканія-Нова Ілля Терновий. - Це знання про психологію людини, її поведінку в різних життєвих ситуаціях; навички спілкування з людьми різних характерів. А ще це навчання спонукає діяти нестандартно, бажання отримувати ефективний результат.



Вчитель історії і світової літератури НВК смт Асканія-Нова (Херсонська обл.) Ілля Терновий не лише керував групою школярів-учасників тренінгу, а й активно фіксував цікаві моменти навчання на фотокамеру
Вчитель історії і світової літератури НВК смт Асканія-Нова (Херсонська обл.) Ілля Терновий не лише керував групою школярів-учасників тренінгу, а й активно фіксував цікаві моменти навчання на фотокамеру


- Особисто мені навчання дало розуміння того, чим є журналістика насправді, без ілюзій, викликаних американськими серіалами, - зізнається дев'ятикласниця з Рівного Тетяна Сопронюк. - Нові враження, нові емоції, нові друзі — це те, що надовго залишиться в моїй пам'яті. Віталій Голубєв розповідає настільки цікаво, що його просто неможливо не слухати. Кожне своє слово він ілюструє прикладами із свого життя або життя своїх колег. Мабуть, здобути такі знання за короткий термін мені б не вдалося більше ніде! Єдиний мінус — запам'ятати все насправді дуже важко!

У Рівному учні "Школи універсального журналіста" пробують себе в ролі телеведучих

- Процес навчання був доволі живим, а атмосфера — приємною, - ділиться враженнями Сергій Дідух із Луцька. - Такий собі формат живої книги, коли ти можеш без перешкод запитати будь-що у авторитетної людини і отримати чітку та змістовну відповідь.



Землячка Сергія Ірина Петрик підтверджує:
- У короткій та не обтяженій сухою теорією формі тут можна дізнатися про всю журналістську “кухню”. З'являється чітке розуміння, що не все так страшно, але й не все зовсім “безхмарно”.

В Острозькій академії тепер навчають журналістики не лише студентів, а й школярів

- Таке навчання допоможе великою мірою в загальному розвитку особистості, але найбільше — у становленні вас як майбутніх журналістів, - звертається до майбутніх учнів ШУЖ Тетяна Літвінчук з смт. Колки Волинської області. - Ну, а, говорячи просто, там, де молодь, - там завжди весело. Нам справді було весело!

Група ШУЖ "В Контакте"

- Враження просто неймовірні, - не приховує задоволення учасник ШУЖ із смт. Маневичі (Волинська обл.) Ілля Матвійчук. - Я у захваті!

Окрім здобуття базових знань з журналістики (приміром, де і як шукати новини, як брати інтерв'ю, а головне - як зрозуміти, що журналістика — це справді твоє), учасники Школи універсального журналіста отримали змогу детальніше дізнатись про особливості навчального процесу в Острозькій академії, її історію та сьогодення. Про це ШУЖикам, як традиційно називають себе учні ШУЖ, розповів проректор з навчальної роботи НаУ “Острозька академія” доктор філософських наук письменник Петро Кралюк.

Активна групова робота - одна з особливостей навчання у ШУЖ
Активна групова робота - одна з особливостей навчання у ШУЖ






У вільний від навчання час старшокласники добряче здружилися, обмінялись контактами, а відтак — знайшли нових друзів! Організатори навчання задоволені: учні не лише отримали корисні знання, а й розвинули навички спілкування, що є незамінним для будь-якого журналіста!

Першокурсниця спеціальності "Журналістика" Людмила Панасюк вже має власний блог на OGO.ua. Учасникам ШУЖ дівчина розповіла про насичені студентські будні та власні перші кроки в журналістиці
Першокурсниця спеціальності "Журналістика" Людмила Панасюк вже має власний блог на OGO.ua. Учасникам ШУЖ дівчина розповіла про насичені студентські будні та власні перші кроки в журналістиці






Наступна Школа універсального журналіста в Острозькій академії запланована на 12-13 травня. Довідки щодо участі можна отримати зателефоном (050) 339 39 85 або написавши на електронну адресу vg2001@ukr.net.





На правах реклами