Ми у Facebook
19.04.2012, 10:20

Хто з рівнян має право на пільгу щодо сплати земельного податку

Станом на 01.04.2012р. на обліку в ДПІ у м. Рівному перебувають 11840 платників земельного податку – фізичних осіб, з них більше половини мають пільги.
Згідно пп. 14.1.73 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України землекористувачі – фізичні особи (резиденти та нерезиденти), яким відповідно до закону надано у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, в тому числі на умовах оренди.

Право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу). Згідно з нормами Податкового кодексу власники земельних ділянок – це фізичні особи, які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні.

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, зокрема право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується:

- цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;

- свідоцтвом про право на спадщину.

Використання землі в Україні є платним. У разі, якщо фізична особа користується земельною ділянкою, але відсутні документи, які посвідчують право власності на земельну ділянку, то підстав для несплати земельного податку немає.

Щодо права на пільгу зі сплати земельного податку, то право на неї мають особи, які є платниками згідно зі ст. 269 Податкового кодексу, зокрема власники земельних ділянок, право власності на земельні ділянки яких посвідчено відповідними документами та даними державного земельного кадастру. Тобто, фізична особа, яка належить до категорії осіб, що мають право на пільги зі сплати земельного податку, отримає право на пільгу лише після отримання права власності на земельну ділянку в законодавчо встановленому порядку та внесення відповідних даних до державного земельного кадастру.

Для отримання пільги власник земельної ділянки має надати до органу податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки документи, що посвідчують його право на пільгу. При цьому, якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку, починаючи з місяця, що настає за місяцем, в якому виникло це право.





На правах реклами