Ми у Facebook
24.04.2012, 16:40

У Рівному обговорили проблеми полегшення болю невиліковно хворим

В обласному центрі стартувала соціальна кампанія з доступу до знеболення "Stopбіль", започаткована міжнародним фондом "Відродження". Вона має на меті допомогти хворим, які потребують знеболення для полегшення симптомів невиліковних хвороб.
За даними досліджень проведених міжнародною правозахисною організацією “Human Rights Watch” близько 428 тисяч осіб в Україні потребують знеболення та паліативної допомоги для полегшення симптомів невиліковних хвороб. Про ситуацію із забезпеченням знеболювальним у Рівному розповіли лікарі та правозахисники.

- На фоні загальноукраїнської ситуації, стан справ із забезпеченням знеболювальним у Рівному досить непоганий, - відзначила заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому Вікторія Покоєвчук, - За минулий рік 43% усіх хворих, що лікуються удома, отримали необхідну допомогу із знеболення, що є достатньо високим показником. У Рівному працюють спеціальні наркологічні бригади, що кожні дві-три години виїжджають додому до невиліковно хворих. Достатньо забезпечуються й хворі, що перебувають на стаціонарному лікуванні. Куди складніше ситуація в області, особливо у віддалених районах, куди оперативно приїхати просто неможливо.



За словами Вікторії Покоєвчук, проблема із забезпеченням знеболювальними препаратами наразі полягає у тому, що законодавчий механізм іх отримання та використання досить складний, що пов'язано із тим, що ці препарати мають наркотичну дію.

Правозахисники у своїх висновках більш категоричні. Вони наголошують на тому, що якщо людина має право на отримання знеболювального, вона повинна його отримати якнайшвидше та у необхідній кількості.

- Лікарі у призначенні знеболювального частіше орієнтуються на вимоги правоохоронних органів, ніж на потреби людини, - заявляє представник міжнародного фонду "Відродження", керівник проекту "Створення та підтримка двох груп самодопомоги для осіб, що потребують знеболення" Світлана Ващук. - Справа у тому, що за кожну ампулу морфіну необхідно розписуватися у чотирьох журналах і її не можна викидати. Через таку ситуацію хворим доводиться терпіти біль, чекаючи на рішення про призначення чи збільшення більшої дози препарату.



Людей, що стикаються із фактами недоотримання необхідних знеболювальних засобів, просять звертатися до правозахисників

- Часто ці люди залишаються наодинці із своїми проблемами, - говорить голова правління голова правління РОВ ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" Юрій Лазаревич. - У нас уже є практика індивідуальної допомоги таким людям, в результаті чого вони отримали необхідне знеболювальне.

Думки лікарів й правозахисників сходяться у тому, що ситуацію покращило б спрощення законодавства, а також впровадження в Україні таблетованих знеболюючих препаратів замість уколів, адже часті ін'єкції також спричиняють неабиякий біль.



Практика застосування знеболювального у таблетках давно впроваджена у більшості країн світу. На теренах колишнього СРСР з прийняттям такого законодавчого рішення зволікають лише Україна та Азербайджан. Вікторія Покоєвчук навела свіжий приклад Грузії, яка змінила законодавство й запровадила таблетований морфін для таких хворих. За її словами, дане рішення не потягнуло за собою ні погіршення криміногенної ситуації, ні збільшення кількості наркозалежних людей.

Наразі лікарі й правозахисники готують із цього приводу звернення до Президента України.

Інші статті до теми:
На Рівненщині міжрайонний онкодиспансер реорганізовують у хоспіс
15 лютого у Рівному відзначають Міжнародний день онкохворої дитини
Керівник рівненського благодійного фонду Анна Ільюк: Більшість онкохворих дітей — виліковн





На правах реклами