Ми у Facebook
27.04.2012, 12:11

Вступна кампанія-2012: ВНЗ піднімають ціни і зазивають "управлінців"

Цього року конкурс зросте втричі, та особливий попит - на диплом програміста.
Для випускників шкіл настає гаряча пора. Реєстрація на участь у ЗНО пройдена, і залишилося лише визначитися, до яких ВНЗ і на які спеціальності подавати документи. Однак перед ними стоїть куди більш складне завдання, ніж перед старшими на рік товаришами. Після 2011-го, коли абітурієнтів було втричі менше, ніж цього року (4,9 тис. проти сьогоднішніх 15.5 тис.), адміністрації ВНЗ прогнозують досить великий конкурс і підвищення цін.

Кризу минулого року пережили не всі. Назавжди закрили Кримський інститут Національного університету МВС. Не оговтався від шоку і Таврійський гуманітарно-екологічний інститут, раніше популярний серед бажаючих отримати спеціальність дизайнера, журналіста або психолога. "Ми вже три роки не відкриваємо прийом на перший курс, і цього року теж не будемо", - повідомили в ТГЕІ. Решта невеликі комерційні навчальні заклади зуміли пережити важкі часи. "Ми працюємо 18 років, і я ні разу не закривав прийом першокурсників. Так що ми й зараз продовжуємо роботу", - повідомив директор Інституту Країн Сходу і Африки Сергій Панін.

Розширюються
Великі ж ВНЗ, особливо ті, які мають статус національних, у цьому році не тільки розраховують повернути колишній наплив абітурієнтів, а й відкривають нові напрямки. Наприклад, у Таврійському національному університеті починають прийом на нову спеціальність факультету управління: "Готельна і ресторанна справа". У Національній академії природоохоронного та курортного будівництва вперше можна буде вивчити заочно "Фінанси та кредит". "Минулого року ми як раз отримали ліцензію на цю спеціальність, - пояснюють у приймальній комісії. - Відкрили у зв'язку з тим, що дуже багато людей бажають навчатися заочно саме на фінансах, і, звичайно, кафедра зацікавлена в більшій кількості студентів".

У Кримському економічному інституті КНЕУ, де в минулому році набрали майже на третину менше першокурсників, ніж зазвичай, також планують розширюватися. "У нас з цього року відкривається нова спеціальність "Управління персоналом та економіка праці, - поділився директор ВНЗ Віктор Реутов. - Серед державних ВНЗ Криму такої немає більше ні в кого, і ми вже прогнозуємо попит на її випускників. До нас постійно звертаються кадрові агенства, які просять підготувати таких фахівців".

Розширюються навіть у Кримському державному медичному університеті - найбільш консервативному ВНЗ півострова. "Ми подаємо документи на відкриття нового факультету "Державне управління в охороні здоров'я". Керівники всіх медичних підрозділів їздять до Києва чи Одеси за такими дипломами, а ми вирішили зробити таке і в Сімферополі", - розповідає ректор медуніверситету Анатолій Бабанін. Правда, навчатися нової професії буде можливо лише в наступному році - до тих пір буде йти процес оформлення документів.

Що стосується збільшення обсягів держзамовлення, яке минулого року було значно скорочене, і в ВНЗ, і в Міністерстві освіти поки нічого не повідомляють і чекають, коли цифри спустять з Кабміну, що відбувається щороку в травні-червні. Не всі університети сформували також ціни на навчання в новому навчальному році. Але там, де прейскуранти на знання вже оприлюднили, спостерігається явна тенденція до подорожчання.

"Минулого року ціни на економіці, наприклад, довелося навіть знижувати на 30%, що боляче вдарило по кишені ВНЗ, - розповідає джерело в ТНУ. - Тому, за нашими прогнозами, в 2012-му вартість може різко зрости, щоб залатати бюджетні діри минулого року".

Кадровик: "У ціні будуть юристи і комп'ютерники"
Про те, яким буде конкурс на різних спеціальностях у ВНЗ, в адміністраціях навчальних закладів поки говорити не готові. Зате про переваги наших випускників свідчать результати реєстрації на участь у ЗНО, адже визначатися з майбутньою спеціальністю їм доводиться ще в лютому при виборі предметів тестування. "Всього в Криму цього року зареєструвалося 15.9 тис. осіб. В минулому році ця кількість була куди меншою - 8,6 тисячі - розповідає директор Сімферопольського регіонального центру оцінювання якості освіти Юрій Ільїн. - У 2012 році, крім обов'язкових української мови та літератури, найпопулярнішою виявилася історія України - її будуть здавати 10,1 тисячі осіб. На другому місці - математика, яку здаватимуть 9000 осіб. На останніх місцях іноземні мови: іспанську вибрали 1 особа, французьку - 37 осіб".

Торік інтереси абітурієнтів були такими ж - більшість із них вибрали історію і точні науки, що говорить про інтерес, що наростає до технічних дисциплін і не спадає - до юриспруденції. Співробітник одного з кадрових агентств Сімферополя Наталія Воронова пояснює: "Те, що у нас повнісінько безробітних правознавців - правда. Але чиста правда і те, що як і раніше, кожній фірмі не вистачає дійсно тямущих юристів, тому попит на цю спеціальність не знизиться в найближчі роки. Що ж до напливу абітурієнтів на математику, то тут наші діти не помиляться. Якщо подивитися на рейтинги найвищих зарплат і спеціальностей, які користуються найбільшим попитом на ринку праці, то в обох випадках у "топі" будуть програмісти та фахівці IT-технологій. Зараз за середньої зарплати молодих спеціалістів - 2,5 тис.грн, хлопці, яких у школі дражнили "ботаніками", отримують по тис 7-10. грн, розробляючи для зарубіжних компаній ігри та програми".





На правах реклами