Ми у Facebook
02.05.2012, 17:35

Землю у центрі Рівного роздають безкоштовно? [+Фото]

У порядку денному чергової сесії Рівненської міської ради було більше півтори сотні питань. Значна частина з них — технічні питання. Щоправда, інколи траплялися цікаві моменти. Таким є питання №145, згідно з яким 14 соток землі у центрі міста можуть віддати двом мешканцям багатоквартирного будинку.
Через сесійну залу міськради проходять тисячі земельних питань. Більшість із них суто технічні, але трапляються дуже цікаві, які за кілька років цілком можуть перетворитись на скандальні. Як це, наприклад, сталося з двома ділянками під будівництво АЗС на Ювілейному та на Басовому Куті. Кілька років тому (при минулому міському керівництві) землю під майбутні автозаправки міські депутати виділяли спокійно і без протестів. Тепер навколо цього великий скандал. Хто зна, може, питання з тих, які голосуються нинішнім керівництвом міста, у майбутньому теж стануть скандальними. Можемо припустити, що саме одним з таких питань може стати питання №145 у порядку денному чергової сесії, друге пленарне засідання якої відбуватиметься 3 травня.

Двоє людей, які мають право власності на житло, просять виділити біля їх будинку земельну ділянку в приватну власність. На перший погляд, це питання буденне, такі депутати голосують сотнями. У Рівному багато приватних будинків, і мешканці, оформляючи право власності, звертаються до міської ради. Часто звертаються люди, в яких будинок розділений на двох власників. Але тут справа інша, і у питання №145 є кілька цікавих моментів.

Оцю галявину перед будинком, що на вулиці 16 Липня, 31-а, хочуть отримати безоплатно
Оцю галявину перед будинком, що на вулиці 16 Липня, 31-а, хочуть отримати безоплатно


По-перше, будинок за адресою 16 Липня, 31-а — це багатоквартирний двоповерховий будинок у центрі міста, навпроти музичної школи №1. Частина площі пустує — там колись знаходився офіс однієї з фірм. В інших квартирах мешкають люди. Однак у проекті рішення міськради говориться про виділення землі лише двом власникам житлової площі у цьому будинку.

По-друге, планується виділити 1443 метри квадратних замість законних 10 соток. І саме про це вказано в резолюції заступника начальника управління містобудування та архітектури Сергія Болєщука. "Відмовити. План земельної ділянки не надано та не перевірено відповідність генплану. Площа може бути 1000 м кв." — написав чиновник на проекті рішення, яке є в розпорядженні редакції.

Не підтримали цього проекту рішення й начальник управління Держкомзему у місті Рівне Роман Гресько та земельна комісія Рівнеради. Перший на проекті рішення написав: "Уже питання розглядалось і було відхилено. Нехай іде до суду". А депутати з земельної комісії, не погодивши — відправили проект на розгляд сесії. Таку ж резолюцію на цьому документі написали заступник мера Андрій Філін та секретар міськради Андрій Грещук.

По-третє, як значиться у проекті рішення, ділянка має бути виділена "безоплатно у спільну сумісну власність для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за рахунок земель... Рівненського відділку Львівської залізниці".

У зв’язку з усім вищенаведеним виникає кілька питань. Чому проштовхується проект рішення, який, судячи з резолюцій, вже відхилявся? Чому Рівненська дільниця Львівської залізниці так легко хоче розпрощатись зі своєю землею на користь двох рівнян? Й останнє — хто зацікавлений в тому, щоб 14 соток дорогої землі майже в центрі міста віддати безкоштовно, навіть коли міські чиновники і депутати проти?





На правах реклами