Католицький осередок у Рівному

08.05.2012

Нещодавно римо-католицька парафія святих Петра і Павла у Рівному відзначила ювілей з часу свого відродження.
Саме приміщення костелу у Рівному зазнало чимало перипетій з часу свого заснування. Було все: і кількаразове руйнування дерев’яного приміщення і пошуки благодійників для нового будівництва. Нині первісний костел слугує обителлю поціновувачам музичного мистецтва.

Як свідчать архівні матеріали, будівля костелу св.Антонія зведена на місці трьох попередніх римо-католицьких святинь (двох дерев’яних (1548 р. та 1606 (1608 –?)р.) та однієї кам’яної (1773 р.)). Будівництво розпочате у 1858 (1868 -?) році, а завершене у 1899 році за участі архітектора К.Войцеховського.

У 1958 році костел був перетворений на філармонію і до сьогодні його призначення не змінилося.

Проте католицька громада у Рівному мала ще один прихисток.
До початку 60-х років уже минулого століття була збудована церква святих Петра і Павла, яка на той час вважалась оберегом польського військового гарнізону. Підтримку надав тогочасний міський голова Рівного Ігнатій Мошчіцкий. Храм продовжував виховання духовної культури, перейняте у парафії святого Антонія. Проте святиню чекала непроста доля: радянська влада влаштувала у гарнізонній церкві конюшню, потім кінотеатр, а згодом взагалі – спортзалу.

Проте у 1991 році, після проголошення незалежності України, храм повернули громаді і, він став парафіяльною святинею, настоятелем якої є отець Владислав Чайка. Допомагають йому також о. Григорії, о. Андрій, о. Збігнєв та сестри ордену Божого Провидіння. Останні 20 років були присвячені відбудові святині з руїн та створення парафіяльної спільноти.
«Сьогодні двері храму відкриті для кожного бажаючого, до своєї громади ми радо приймаємо усіх охочих, не дивлячись на вік, стать чи інші характеристики людей», – говорить отець Григорій. Навіть парк, облаштований навколо святині ніколи не закривається.

Молода мама поділилась з нами своїми враженнями: «Мені зручно тут прогулюватись з дитиною тому, що тут завжди чисто, я можу зі спокійною душею відпустити малечу бігати. Нам подобається також те, що тут набагато менше шуму, аніж у центральному парку».

Також громада веде постійну співпрацю з рівненськими церквами та польською громадою, представники якої є частими гостями у храмі.
Наталія ПОЛЕЛЮК

переглядів: 1 615

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *