Ми у Facebook
13.05.2012, 10:14

Літо-2012 в Україні: спекотні дні змінюватимуться ураганами

Цього року аномально спекотна весна. Такої не було в попередні роки. Наприкінці травня над Україною з'явиться зона високого тиску. Через це температура повітря вдень підскочить до плюс 32 градусів, уночі до 16 тепла. Опади будуть сильні на західній та південній Україні. За один день може випасти місячна норма.
Сильні дощі та похолодання очікують у середині цього місяця в Україні. Середня температура на заході країни буде до +15°С, у решті регіонів — до +19°С, прогнозує Вазіра Мартазінова з Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту.

Якої погоди слід чекати в червні?

— Червень почнеться з невеликого похолодання. Із 5 до 15-го температура підвищиться. Середньодобова буде вищою аж на 12 градусів — вдень більш як 32 тепла, а вночі плюс 18. Із 20 червня різко похолодає. Температура буде такою, як і до 5 червня — вночі до плюс 12, вдень не більш як 22 градуси. Слід очікувати злив, штормів.

З чим пов'язані різкі зміни погоди?

— За останні три десятиліття клімат різко змінився. Ми зараз знаходимося на перехідному періоді цієї зміни. Основна причина — глобальне потепління.

Спека, яку ми маємо зараз, прийшла зі сходу і не притаманна нашому клімату в таку пору року. Але потрібно звикати до того, що в нас три дні можуть бути аномально спекотні — 30 градусів, а потім температура різко падає до 13 тепла, йде дощ, гроза, шквальний вітер. Це говорить про те, що активних і нестійких процесів побільшало.

У травні, червні та й липні буде багато екстремально теплих днів, які змінюватимуть урагани, шквальні вітри на заході і півдні. Тому ті, хто їдуть відпочивати на курорти, мають уважно слухати прогноз погоди хоча б на два дні вперед.

За такої зміни клімату можна довіряти народним прикметам?

— Зараз народні прикмети неактуальні, вони не працюють. Треба примічати наш час, а не те, що було 30 років тому.





На правах реклами