Ми у Facebook
14.05.2012, 09:52

Молоді спеціалісти Рівненщини не вміють себе «продати»

Випускники вищих навчальних закладів Рівненщини не можуть знайти роботу, бо не вміють себе презентувати. Такого висновку дійшли учасники круглого столу присвяченого працевлаштуванню молодих спеціалістів.
Експерти круглого столу переконані: аби випускник вишу міг знайти перше робоче місце слід добре розуміти, кого навчати.

- Ми готуємо кадри, але не розуміємо кому їх готуємо, - каже начальник обласного управління освіти і науки Іван Вєтров. - Справа у тому, що в області немає моніторингу потреби кадрів. От і виходить, що випускаємо спеціалістів, які не можуть знайти роботи.

Як приклад такої ситуації експерти розповідають: довгий час у області була потреба у будівельниках. Втім, коли нарешті вдалося досягнути свого і ліцензувати потрібні спеціальності, набрати студентів і вивчити їх — вдарила криза. Саме тому вже не перший рік іде мова про аналіз ситуації, яка є нині на ринку праці, та моделювання її у найближчі роки.

Іще одна проблема, на якій наголошують експерти, це невміння молодих спеціалістів презентувати себе під час співбесіди.

- Людина має освіту, має знання, але не може це все «продати», - каже директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук.

Представники ВНЗ пояснюють: навчають студентів і цим навикам, зокрема першочерговому — умінню написати резюме. Багато хто з випускників отримує направлення на перше місце роботи, іншим пропонують міжнародні програми, щоправда які спрямовані не так на заробіток, як на наукову частину. Втім і тут не без проблем — часто випускнику просто немає за що їхати на місце нової роботи, а про забезпечення житлом та інші соціальні гарантії мова взагалі не йде.

- Наприклад, маємо чимало вакансій для культурологів у Рокитнівському районі, випускники б їхали на роботу, але не мають коштів на те, щоб знімати там житло, облаштуватися, жити перший час, - каже завідувач відділом регіональних зв’язків, маркетингу та працевлаштування РДГУ Микола Полюхович. - Багатьом у пригоді стає одноразова матерільна допомога. Але перелік осіб, які її отримують, варто було б розширити.

Загалом, за словами Івана Вєтрова, у 2011 році нна Рівненщині налічувалось 11 тисяч випускників вищої школи, з них 2430 — мають письмове підтвердження про працевлаштування, стльки ж — продовжують навчання, тобто офіційно вважаються зайнятими.

Інші матеріали до теми:
Хто потрібен роботодавцям Рівненщини?
Як правильно написати резюме





На правах реклами