Ми у Facebook
16.05.2012, 14:17

Устя — річкова рана Рівного

Завжди пишалася своїм рідним містом Рівне: у столиці розповідаю, яке воно в нас гарне, чисте і привітне. Трохи соромно стало, коли зачаровані моїми розповідями друзі завітали до Рівного, і провівши стандартну прогулянку містом, я показала їм річку Устю.
Зовсім не така вона, як на фото з офіційних сайтів та поштових картках. Там досі можна зустріти багато молоді, проте насолоджуються вони алкоголем, а не виглядом річки. То чому ж вже стільки років Устя залишається аутсайдером у списку places to see міста Рівного?

Загалом довжина водотоку річки Устя становить 68 км, протікає вона лише в Рівненській області. Таким чином однією з головних причин забруднення річки є згубне для неї функціонування господарств Рівненської області, зокрема є наслідком організованих скидів забруднюючих речовин та неспроможність очисних споруд виправити ці наслідки підприємницької діяльності. Окрім безпосереднього викиду хімічних речовин великого удару завдають забруднені води підприємств Рівненського та Здолбунівського районів, таких як, наприклад, Здолбунівське ВАТ «Волинь», Рівненське ШЕУ.

Значного впливу річка зазнає не лише від великих підприємств, але й від господарської діяльності звичайних жителів області. Особливо негативно впливають чисельні забудови берегової лінії, які призводять до ерозії земель та замуленні річки. Також неврегульованим залишається масовий випас худоби у річковій долині, винищення річкової рослинності, без якої знижується рівень насичення річки киснем та ін.

Шматок водотоку, що припадає на м. Рівне зазнає особливої шкоди, цьому сприяє ряд особливостей розташування та природи річки. Рівне розташоване нижче місця викидів шкідливих речовин, тож уся їхня маса концентрується саме на цій території. А той факт, що на території міста вода в річці не має динамічної течії, призводить до застоювання води, тому все сміття та шкідливі речовини залишаються. Масла в вогонь підливають також жителі міста, які зробили з річки сміттєзвалище, і тепер там можна побачити від пляшки та пластикового пакета до меблів та побутової техніки.

У 2011 році Рівненською міською радою була прийнята «Програма розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на 2011-2015 роки». Основною метою її творці ставили зменшення рівня антропогенного впливу на річковий басейн та його регулювання, що підтримуватиме нормальний стан екосистеми річки. Також програма сприятиме покращенню санітарно-екологічного стану водних споруд, прибережних смуг та водоохоронних зон, зменшуватиме негативний вплив стічних вод. Програму обіцяють вдосконалювати та адаптовувати відповідно до можливостей бюджету.

Проте науковці вже зараз пропонують один зі шляхів очищення річки, який є мінімально затратним і досить ефективним. Цей спосіб спрямований на підвищення швидкості течії річки, яка створить рух та вимиватиме сміття. Для цього можна використати звичайні мішки з піском, розклавши їх у правильній послідовності можна буде створити штучні пороги, завдяки яким вода рухатиметься в різних напрямках, що зробить течію динамічнішою.

На жаль, поки ці ідеї залишаються втіленими лише на папері та в головах науковців. А ми продовжуємо милуватися техногенними наслідками ХХІ століття.

Але було б нечесно перекладати всю відповідальність на владу, адже основними «лиходіями» в цій історії є ми з вами, які часто позбавлені екологічної культури та відчуття патріотизму до рідного міста. Що заважає нам припинити своїми руками нищити прекрасні куточки, зробити зауваження іншим, хто з якоїсь причини надає перевагу річці, а не смітникам?

Перш за все варто виховувати себе, і чи буде це шляхом накладання величезних штрафів за викидання сміття у річку, чи проведенням мирних акцій чи свят, де люди дізнаватимуться про проблеми їхнього міста, а може й зможуть надати матеріальну допомогу для хорошої справи, - не важливо, головне, щоб нарешті байдужість або пусто слів`я переростало в дії.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Де рівнянам відпочивати добре? [ОПИТУВАННЯ]
Рівняни вийшли на вулиці, щоб навести порядок [+Фото]
Під мостом у центрі Рівного знайшли житло [Фото+Відео]





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ