Ми у Facebook
21.05.2012, 12:52

У Рівному на майдані Незалежності протестували “раби у кайданах” [+Фото]

На центральному майдані Рівного відбулася акція протесту "Ми - не раби. Раби - німі!" проти "нового" Трудового кодексу та законопроекту 2450, яким суттєво обмежиться право українців на мирні зібрання.
За словами організаторів акції, нові законодавчі ініціативи можуть суттєво "вдарити" по правах звичайних людей.

Зокрема Трудовий кодекс дозволить роботодавцям встановлювати 12-годинний робочий день та 48-годинний робочий тиждень без згоди профспілки, розривати трудовий договір з робітником без вихідної допомоги і в будь-які строки, здійснювати відеонагляд за робітниками на робочому місці та інші протиправні нововведення.

- Аби українці не змогли протестувати проти цих законодавчих норм, Верховна Рада хоче прийняти законопроект, який обмежить право людей мирно збиратися, - пояснює один із організаторів акції, член РММГО "Фундація регіональних ініціатив" Олексій Смірнов. - Зараз про проведення будь-якої акції ми маємо повідомляти владні структури безпосередньо перед її проведенням. Новий закон змусить нас робити це за 4 дні до початку акції. Відповідно усі протестні акції, які владі не сподобаються, вона зможе легко заборонити.



Олексій пояснив, що у законопроекті не прописані чіткі причини заборони зібрань, що дозволить судовим структурам задовольняти позови влади про заборону акцій безпідставно.



- Ми протестуємо проти проекту нового Трудового кодексу та законопроекту 2450, що обмежить право громадян вільно збиратися, - розповів один з організаторів акції, голова РММГО "Фундація регіональних ініціатив" у Рівненській області Зураб Кантарія. - Деякі положення цих законопроектів мають бути або повністю відхилені, або доведені до такого вигляду, щоб вони влаштовували громаду.



Зураб Кантарія зауважив, що до акції, на жаль, долучилося досить мало людей.
- Ми роздали більше тисячі листівок, - розповів активіст. - Повідомили багатьох людей. Я розумію, що сьогодні понеділок, люди працюють й ні про що інше, як заробляння грошей, думати не можуть. Але я вважаю, що в такі моменти варто подумати про перспективу, про власне майбутнє.



Ті, хто у ході акції приєднався до протесту, з мітингувальниками погоджуються.
- Я проти такого Трудового кодексу, бо 12-годинний робочий день не є нормою згідно чинного законодавства, - говорить студентка 4-го курсу Відкритого міжнародного університету розвитку людини "Україна" Наталія. - Нині трудове законодавство гарантує 8-годинний робочий день й 40 годин роботи на тиждень. Також я вважаю, що кожен повинен мати право вільно висловлювати свою думку, зокрема на таких акціях протесту. Влада повинна зрозуміти, що варто нарешті робити щось для покращення життя людей, а не так, як це робиться із моменту здобуття Незалежності.



У ході акції організатори влаштували невеличкий флешмоб, у якому "роботодавець-рабовласник" водив на "короткому повідку" своїх "найманих працівників". "Працівники" були із заклеєними ротами й закуті у символічні "кайдани".

Інші статті до теми:
У Рівному пройде акція протесту проти "рабського" Трудового кодексу
У Рівному в пам'ять про загиблого студента провели акцію протесту
У Рівному підписалиcь за мирний протест





На правах реклами