Ми у Facebook
22.05.2012, 13:15

Рівненський краєзнавчий музей запрошує на ювілейні 20-ті “Музейні гостини” [Анонс]

Рівненський обласний краєзнавчий музей готується до чергових, ювілейних “Музейних гостин”, які відбудуться 27 травня цього року, і запрошу усіх на це свято.
Сьогодні вже звичним для жителів Рівного та області стало проведення у травневі дні фольклорно-етнографічного свята “Музейні гостини”, на яке приїздять народні умільці з Рівненщини та інших областей України. У цей день майдан перед Рівненським обласним краєзнавчим музеєм перетворюється у багатобарвний ярмарок, на якому можна придбати чи просто помилуватися витворами народних умільців України, взяти участь у конкурсах, потанцювати та поспівати разом із фольклорними колективами краю.

- Прикметно, що заходи культурного спрямування під назвою “Музейні гостини” вже стали своєрідним брендом і проходять сьогодні у музейних закладах не тільки Рівненщини, але й інших регіонів України, - поділився директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига. - Щороку збільшується кількість учасників свята, які представляють різні напрямки народного мистецтва, розширюється географія представників народного мистецтва.



А вперше на території музею народні умільці зібрались у травні 1992 року. Це була перша весна незалежної України. Тоді невелика група народних майстрів представила власні вироби для нечисельних гостей цього заходу. Було вирішено зробити цей захід традиційним, і приурочити його проведення до міжнародного Дня музеїв (18 травня).



Відтоді свято відбувається щороку в одну з травневих неділь. Цього дня музейне подвір’я заповнюють представники різних напрямків народного мистецтва. Центральна частина майданчика стає імпровізованою сценою, на якій виступають фольклорні гурти з різних куточків Рівненської області, даруючи чисельним глядачам свої пісенні та танцювальні номери.

Щороку збільшується кількість як учасників свята, так і його глядачів. Жителі обласного центру, гості міста приходять на “Музейні гостини”, щоб не тільки помилуватись «народними шедеврами», а й придбати роботи як знаних, так і починаючих народних умільців, насолодитися виступами різноманітних колективів.



Для багатьох майстрів сучасного декоративно-ужиткового мистецтва участь у даному дійстві стала першою спробою представлення власних доробків для широкого загалу. Дехто з авторів саме на “Музейних гостинах” усвідомив необхідність власної творчості, удосконалення попередніх напрацювань. Більшість учасників свята побувавши тут вперше, надалі приїздять сюди постійно.

Для Рівного “Музейні гостини” стали святом, без якого не уявляють травневі дні, дійство на яке очікують, до якого готуються протягом цілого року.


ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
У Рівному відбулись традиційні “Музейні гостини”





На правах реклами