Ми у Facebook
28.05.2012, 17:08

Острозькій академії подарували раритетне видання "Діяння святих апостолів" [+Фото]

Днями колекціонер старовинних друкованих видань, меценат Іван Кардаш подарував Центру вивчення сакральних книг, що при Національному університеті "Острозька академія", раритетний старообрядник "Діяння святих апостолів", надрукований Московською типографією у 1780 році.
За словами колекціонера, унікальність цієї книги полягає у тому, що на відміну від Ніконовських старообрядних видань, які не датувалися і не мали зображень святих, ця книга містить дуже багато ілюстрацій святих.

– Це свідчить про те, − додає Іван Кардаш, − що у той період Ніконовські видання вже почали переймати загальноприйняті норми друку, які існували на той час. Я не маю сумніву, що науковці Острозької академії ґрунтовно досліджуватимуть подарований стародрук.

Ректор Національного університету "Острозька академія" Ігор Пасічник зазначив, що у колекції стародруків вишу ще не було книг, виданих старообрядцями, із такими гравюрами.
– Кожна заставка зображує того чи іншого апостола. Це досить рідкісне і незвичне видання, − зазначає ректор НаУОА.



Невдовзі сакральну книгу відреставрують, а найважливіше: стародрук вже найближчим часом вивчатимуть та досліджуватимуть науковці Острозької академії. Книга також гармонійно доповнить колекцію сакральних видань у виставковому залі та експонуватиметься для відвідувачів Центру вивчення стародруків імені Івана Кардаша.

Цікаво, що перший стародрук Іван Кардаш подарував Острозькій академії ще 11 років тому.
– Тоді в мене вдома була колекція стародруків, – пригадує меценат. Я подумав, що з цих серйозних цінних книг жодної користі, якщо їх ніхто не бачить, а тим більше не вивчає.



Таким чином, в Острозькій академії знайшло своє місце Євангеліє, датоване початком XVII століття. Згодом у розмові з ректором Ігорем Пасічником виникла ідея створити музей стародруків, а через деякий час Іван Кардаш передав усю свою колекцію Острозькій академії.

– Спочатку це був неформальний музей, – розповідає колекціонер, – який вже на сьогодні набув статусу науково-дослідного центру. Тепер постійна співпраця з Острозькою академією змушує мене бути у стані перманентного пошуку стародруків.

Іван Кардаш зізнається, що сьогодні важко віднаходити книги, яким вже по 300-400 років.
– Але я цим живу, - пояснює колекціонер свої невпинні пошуки старовинних сакральних книг.

Найстаріше видання, яке він подарував Острозькій академії, – Требник Петра Могили, що датується 1568 роком.

Своє знайомство із колекціонером-меценатом пригадує і ректор Національного університету "Острозька академія" Ігор Пасічник.

– З Іваном Кардашем ми познайомилися давно, – розповідає він, – і після відвідин Острозької академії Іван Петрович загорівся бажанням відновити нашу колекцію старовинних друкованих видань, а з часом саме завдяки йому ця колекція перетворилася у Центр вивчення сакральних книг.

Варто зазначити, що це єдиний у своєму роді Центр в Україні.
– Тут працюють унікальні науковці, – наголошує Ігор Пасічник, – зокрема знавці староарамейської, староарабської та староірландської мов, число яких в Україні можна перелічити на пальцях рук.

Примітно, що насправді більша частина колекції стародруків Національного університету "Острозька академія" складається саме із видань, подарованих Іваном Кардашем. Відтак Центр вивчення сакральних книг, який урочисто відкрили торік, назвали його іменем.

Директор Центру вивчення спадщини Анастасія Хеленюк зауважує, що саме меценат допоміг здійснити велику мрію університету – створити і скомпонувати таку колекцію, яка на сьогодні вже налічує понад 70 унікальних стародруків. Колекція не лише опрацьовується науковцями, але й чимало людей мають можливість відвідати виставкові зали та побачити, як виглядають сакральні книги, дізнатись їхню незвичайну історію.

– Добре, що пересічні люди мають доступ до цих рідкісних унікальних книг, – зауважує Анастасія Хеленюк. – Наша колекція не є статичною, а навпаки – динамічною, позаяк вона постійно поповнюється і розширюється, зокрема завдяки меценатам".

На думку Івана Кардаша, моменти щастя в житті людини настають саме тоді, коли вона робить щось хороше і їй подобається те, що воно приносить користь суспільству та державі.

– Таких моментів у моєму житті було декілька, проте завжди щастям є приїзд в Острозьку академію. Відчуття причетності до такого солідного та багатого в історичному плані закладу і є справжнім щастям, – щиро поділився думками меценат, передаючи книгу "Діяння святих апостолів" у руки ректора НаУОА Ігоря Пасічника.







На правах реклами