Ми у Facebook
29.05.2012, 13:16

Китай і Японія відмовляються від долара

Китай і Японія з 1 червня 2012 почнуть прямий обмін своїх валют без конвертації в долари. Це дозволить підвищити ефективність економічних взаємин двох країн, повідомляють в міністерстві фінансів Японії. Про це повідомив міністр фінансів Японії Дзюн Адзума.
"Це знизить собівартість операцій, зробить їх більш зручними", - сказав він.

Передбачається, що нововведення дозволить уникнути операційних витрат, які виникали через коливання місцевих валют до долара США.

Попередня угода країн про прямий обмін юанем і ієною було досягнуто ще в грудні минулого року. Китай давно лобіює відмову від долара і договір з Японією може стати гарним приводом для подальшого введення прямого обміну з іншими країнами Азії.

Японія в березні пообіцяла купити китайські боргові папери на суму $10 млрд і стати першим великим утримувачем держборгу Піднебесної. Цей момент лише зміцнить досягнуті угоди.

Незважаючи на потенційно значні обсяги торгівлі між Японією і Китаєм, а також на символічну важливість відмови прив'язки до долара, частина експертів скептично оцінює реальні наслідки відмови від американської валюти.





На правах реклами