Ми у Facebook
31.05.2012, 14:10

Депутати Верховної Ради з Рівненщини навіть костюми не порвали за закон про мови

Під час бійки "за мову", що спалахнула минулого четверга у Верховній Раді, у натовпі біля трибуни було видно й обранців від Рівненщини. Щоправда, до активних учасників бійки вони себе не відносять.
Рівнянин Юрій Прокопчук (у центрі в чорній сорочці) з його слів, під час бійки був біля президії Верховної Ради

Юрій ПРОКОПЧУК, член фракції "Блок Юлії Тимошенко — Батьківщина":

— Я був з усіма, тобто на правому фланзі біля президії Верховної Ради, це видно на відео, а потім побіг у той бік, де виникла бійка. У сутичку в залі потрапляю не вперше, але цього разу стався рідкісний випадок — я не постраждав. Коли я падав, мене підхопили на руки "регіонали", вони ж поставили мене на ноги і намагалися відтягнути від місця бійки. Я був одягнений у чорну вишиванку, яку дуже люблю, вона теж не постраждала, нехай би тільки спробували порвати!

На 5 червня заплановано додатковий розгляд цього питання, адже 24 травня рішення не було. Прогнозую, що бійка може виникнути знову. Я на цьому засіданні обов'язково буду присутній і захищатиму мову в будь-який спосіб, якщо буде треба.

Віктор МАТЧУК, член фракції блоку "Наша Україна — Народна Самооборона":

— На тому засіданні я був, стояв на відстані одного метра від трибуни, у бійці не постраждав. Хочу відзначити, що активних учасників бійки насправді було мало, тобто ні в кого не було великого бажання битися, за винятком однієї людини — Вадима Колесніченка, який, з усього видно, був щирий у своїх намірах, він зняв піджак та галстук і кинувся в бійку. Для всіх інших то була повинність, у мене, скажімо, було завдання стримувати президію.

У подібних заходах я беру участь удруге, уперше — коли Верховна Рада голосувала за ратифікацію так званої харківської угоди. Моїм завданням було стримувати свій ряд, щоб ніхто не скористався вільними гніздами для голосування інших депутатів. Депутати тоді стрибали просто через голови і спровокували бійку. У мене перед тим був перелом руки, тому в сутичку не встрявав, але своє завдання виконав і не допустив такого "голосування". Цього разу я стояти осторонь не міг. Стримуючи доступ до трибуни, поряд зі мною стояли люди, які роками не подавали один одному руки, і це, я вважаю, об'єднує.

Щодо голосування 5 червня, то припускаю, що бійки може й не бути, розгляд цього питання можуть перенести на невизначений період.

Сергій КОШИН, член фракції "Блок Юлії Тимошенко — Батьківщина":

— Я блокував трибуну, відповідав також за розгортання плаката, на відео, щоправда, мене не видно, затулили. Потім допомагав зробити живу "драбинку", щоб можна було дістатися до президії через верх. Але раптом з'явився Колесніченко, почалася бійка, з'явилася кров, усі перемістилися вбік. Усі, хто стояв біля трибуни, обурилися і почали розмахувати кулаками. У бійці ні я, ні мій костюм не постраждали.

За часи мого депутатства були й інші бійки, у мене були синяки, та я їх не рахував, не вважаю, що це якісь травми. Я й сам переглядав усі фото та відео цього інциденту в парламенті, їхні фотографи самі потім цікаві знімки пропонують.

При повторному розгляді питання про мову я буду обов'язково присутній, і блокуватимемо знову трибуну, і битися будемо, як буде треба, але не допустимо прийняття цього закону.

Микола ШЕРШУН, член фракції Народної партії:

— Я проти обговорення зараз питань, що розколюють суспільство. Хіба російська мова зазнає якихось утисків? Кулаками у Верховній Раді правоту не доводять, принаймні жодна бійка нікому нічого не довела. Я був присутній минулого четверга до кінця, і те, що відбувалося — сором і ганьба, я такого не підтримую. Єдиний раз довелося застосувати силу, роки три тому, коли у голови Верховної Ради Володимира Литвина вирвали мікрофон і поранили йому руку. Тоді я масою свого тіла звалив одразу трьох, і більше ніхто не ліз до трибуни.

Павло СУЛКОВСЬКИЙ, член фракції Партії регіонів:

— Виступаю проти запровадження другої мови, адже російською мовою в Україні вільно розмовляють і ніхто нікого за це не переслідує. Я особисто на тому засіданні присутній не був, працював лише до обіду, а бійка була увечері. У січні мені зробили операцію на серці, кілька місяців узагалі не працював, зараз працюю по півдня, а далі у мене курс реабілітації.

П'ятого червня я на засіданні буду, також до обіду, побачу, як розгортатимуться події. Можливо, Рада зробить паузу у розгляді цього питання.

Не мовні питання людям найбільш потрібні, а реформи, за краще життя боротися треба. Політика взагалі брудна справа, спочатку тузають один одного в залі, розповідають про це перед камерами, а потім разом п'ють коньяк, сміючись, хто кому що у бійці порвав, бо усі вони — небідні люди, це для них не збитки.





На правах реклами