Ми у Facebook
05.06.2012, 17:40

Рівненські школи обігрівали "сміттям”, а гроші на вугілля розкрадали

Співробітники Управління податкової міліції ДПС у Рівненській області, перевіряючи переможців тендерів, виявили факт розкрадання бюджетних коштів, призначених для обігріву навчальних закладів області.
Про це OGO.ua повідомив Олександр Мрозович, прес-офіцер УПМ ДПС у Рівненській області.

Співробітники податкової міліції проводили профілактичні заходи по боротьбі з порушеннями законодавства у сфері тендерних закупівель. Запідозривши одного з переможців тендерів у нечесності, правоохоронці почали детальніше вивчати підприємницьку діяльність бізнесмена.

У результаті проведених заходів встановлено, що дубенський підприємець у змові із напарником, також суб’єктом господарської діяльності, останні три роки активно освоювали бюджетні кошти, перемагаючи в тендерах на постачання вугілля кам’яного для освітніх закладів (шкіл та дитячих садочків) у районах та селах Рівненської, Львівської та Хмельницької областей. Їх пропозиції були поза конкуренцією серед інших бажаючих "обігріти” школярів.

Встановлено, що замість високоякісного вугілля з підвищеним вмістом золи, підприємці до освітніх закладів поставляли низькопробну продукцію, яка в два, а то й в три рази дешевша за замовлену. Звісно, що і якість обігріву та затрати цього "псевдовугілля” відповідали його ціні. Виручку від різниці марки вугілля перераховували на фіктивні СПД під приводом закупівлі вугілля, яке фактично не поставлялося. Згодом кошти конвертувалися у готівку. Так, з метою привласнення бюджетних коштів дубенські підприємці уклали договір на купівлю вугілля у фірми з Дніпропетровська.

Співробітники податкової міліції встановили, що постачальник вугілля для дубенських підприємців – це фіктивна фірма, якою, за документами, керують двоє місцевих жителів без постійного місця проживання, які за дріб’язкову винагороду дали невідомим особам "покористуватися” власними паспортами. Бюджетні кошти, які потрапили на рахунок фіктивного підприємства, були проконвертовані у готівку і привласнені.

Слідчі податкової міліції за даним фактом розслідують кримінальну справу за "Привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинені у особливо великих розмірах”.

Крім того, за матеріалами податкової міліції порушена ще одна кримінальна справа - за статтею "Фіктивне підприємництво” відносно дніпропетровського постачальника вугілля, але й це ще не все.

Проводячи обшуки та інші слідчі дії в рамках розслідування кримінальної справи, податківці зрозуміли, що мають справу із віртуозними ділками, які вправно користувалися послугами фіктивних фірм. Так у ході проведення обшуків у приватних оселях, автомобілях та офісних приміщеннях були здобуті докази злочинної діяльності.

Таким чином встановлено, що двоє дубенських підприємців контролювали майже півтора десятка суб’єктів господарської діяльності. Проводячи фінансово-господарські операції, зокрема і з бюджетними коштами укладалися фіктивні договори на постачання товарно-матеріальних цінностей, які фактично не виконувалися. Податкові зобов’язання перебирали на себе фіктивні фірми, а кошти конвертувалися у готівку та привласнювалися. У ході перевірки діяльності цих фіктивних фірм встановлено, що за час своєї діяльності через них "проконвертовано” в готівку майже 30 мільйонів гривень. За попередніми оцінками з цих коштів бюджет втратив майже 6 мільйонів гривень податків. У результаті дубенським підприємцям доведеться відповідати за ще однією статтею Кримінального кодексу, яка на відміну від попередніх двох передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років з конфіскацією майна – це "Легалізація (відмивання) доходів отриманих злочинним шляхом”.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ