Ми у Facebook
06.06.2012, 13:23

У Криму стартував пляжний сезон: половина пляжів — без туалетів, урн і медпунктів

Вхід буде безкоштовним для всіх на міських пляжах, а в санаторіях - тільки для місцевих.
Пляжний сезон офіційно стартував з перших днів літа, проте законно приймати відпочиваючих поки можуть далеко не всі зони відпочинку. Багато хто не встив отримати «добро» від органів місцевого самоврядування, СЕС, рятувальників та Міністерства курортів і туризму.

«По Криму вже підписано 242 дозвільних паспорти на роботу пляжів — як здравниць, так і міських. Всього пляжних зон у нас 558, але частина з них працювати в сезон не будуть, оскільки вони ще вимагають облаштування, — повідомила головний санітарний лікар Криму Наталія Пеньковська. — Відібрано порядку 429 проб морської води, і на сьогодні ніяких відхилень від норм немає».

Зате у багатьох зонах відпочинку не знайшлося необхідних за документацією умов: каналізованих туалетів, урн, душа і кабінок для переодягання, навісів, фонтанчиків з питною водою, медпунктів і рятувальних постів.

Як розповіли в кримському главку МНС, не багато хто може пройти їх перевірку, адже на кожному з них належить працювати не менше ніж трьом матросам-рятувальникам. «Це повинні бути хлопці, які слухають лекції, складають іспити і отримують посвідчення. В цьому році атестацію вже пройшли понад тисячу осіб», — говорить начальник прес-служби ГУ МНС у Криму Володимир Іванов.

У Мінкурортів — інше завдання. Там стежать, щоб орендарі дотримувалися правила, яке почало діяти ще в минулому році, а саме — відсутність плати за вхід. Як пояснили у відомстві, безкоштовними цього літа будуть 219 пляжів категорії загального користування. «Вид доступу в готелях, санаторіях і пансіонатах може встановлювати на свій розсуд адміністрація цих установ, але тільки за погодженням з місцевою владою», — повідомив міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв. За його словами, в санаторіях також можуть, але не зобов'язані, пропускати до моря місцевих жителів, які пред'явили паспорт.

Підприємці ж, які зрозуміли, що збір грошей за вхід на пляж загрожує проблемами з правоохоронцями та штрафами, не збираються терпіти збитки і встановлюють вигідні ціни на все, що тільки може знадобитися курортнику.

«Стартова ціна на оренду шезлонгів і парасольок, швидше за все, буде торішньою, але почне підвищуватися десь з 15 липня, в розпал сезону, і не зміниться до кінця серпня, — розповідає Валерій Ужаков, який багато років займається прокатом пляжного інвентарю. — Всі дивляться на ступінь заповнюваності і популярності місця. Якщо рух пішов — є привід підняти вартість, адже найчастіше стартові ціни не виправдовують витрат підприємця. Торік, наприклад, в Коктебелі ціна за прокат шезлонга в день становила 10 грн, у Феодосії на околиці - 20 грн, а на центральних пляжах - 40 грн. Зрозуміло, що собівартість їх у всіх містах була однаковою».





На правах реклами