Ми у Facebook
11.06.2012, 16:27

Сьогодні, 11 червня, розпочався Петрів піст

Установлення Петрового (Апостольського) посту належить до перших віків Церкви.
Про церковне установлення цього Посту згадується в Постановленнях Апостольських: "Після П’ятидесятниці святкуйте одну седмицю, а потім постіться, справедливість вимагає і радіти після прийняття дарів від Бога, і поститися після полегшення плоті".

Але особливо цей піст утвердився, коли у Константинополі й Римі, який тоді ще не відпав від Православ’я, були зведені храми на честь первоверховних Апостолів Петра і Павла. Освячення константинопольського храму відбулося в день пам’яті Апостолів 29 червня ст.ст. (12 липня н.ст.), і з того часу цей день став урочистим і на Сході, і на Заході. У Православній Церкві закріпилося приготовлення благочестивих християн до цього свята постом і молитвою.

Скільки триває Петрів піст

Петрів піст залежить від того, рано чи пізно буває Великдень, і тому тривалість його різна. Він завжди починається із закінченням Тріоді, або після тижня П’ятидесятниці, і припиняється 28 червня (ст. стиль), якщо свято святих апостолів Петра і Павла буде не в середу і не в п’ятницю.

Найтриваліший піст містить у собі шість тижнів, а найкоротший — тиждень і один день.

Як правильно харчуватися в дні Петрового посту

Подвиг Петрового посту менше строгий, ніж Чотиридесятниця: під час Петрового посту устав Церкви наказує щотижня, по три дні — щопонеділка, щосереди і п’ятниці — утримуватися від риби, вина та олії, і сухої їжі в дев’яту годину після вечері; у решту днів же слід утримуватися тільки від риби.

У суботні, недільні дні цього посту, а також у дні пам’яті якого-небудь великого святого або дні храмового свята також дозволяється риба.


ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Рецепти на Великий піст: Розсольник квасолевий
Рецепти на Великий піст: Пісна картопляна запіканка та Cалат з яблук, цибулі та огірків
Рецепти на Великий піст: Рисовий десерт з курагою або ізюмом





На правах реклами