Ми у Facebook
18.06.2012, 13:26

Рівненський адвокат переміг у суді обласне БТІ

Лише через суд рівненський адвокат, керівник центру права РОГО «Комітет виборців України» Микола Глотов змусив КП «Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації» безоплатно надати йому інформацію, необхідну для захисту інтересів клієнта.
Пан Глотов у межах роботи центру права Рівненського КВУ надавав безоплатну правову допомогу рівнянину, якого Регіональне відділення Фонду державного майна України хотіло виселити з гуртожитку. Зокрема, він звернувся до обласного БТІ із запитом, у якому попросив надати йому безоплатно інформацію про те, чи зареєстроване за його клієнтом право власності на нерухоме майно. Ця інформація була вкрай необхідною для її подальшого використання як доказу в справі про позбавлення права на проживання в гуртожитку. Право на її безоплатне отримання передбачене п. 9 Указу Президента України від 30.09.1999 р. №1240/99 «Про деякі заходи щодо підвищення рівня роботи адвокатури». Згідно з цією нормою органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ і організацій повинні сприяти реалізації права адвокатів збирати відомості про факти, які можуть бути використані як докази в цивільних, господарських, кримінальних справах і справах про адміністративні правопорушення, надавати безоплатно відповідні відомості та копії документів за запитами адвокатів та адвокатських об'єднань у справах, що перебувають у їх провадженні.


В лютому 2012 року у відповідь на вказаний адвокатський запит директор КП «Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації» листом-відповіддю №331/1 повідомив про те, що затребувану інформацію адвокату можуть надати у формі довідки і лише після попередньої оплати її вартості в розмірі 87 грн. 31 коп.


Не погодившись з наданою відповіддю і фактичним ігноруванням Указу Президента України №1240/99 та ст. 6 Закону України «Про адвокатуру», Микола Глотов оскаржив відмову безоплатно надати інформацію до обласної прокуратури. Згодом, оскільки прокуратура області проігнорувала його скаргу, відмовившись констатувати порушення закону з боку БТІ, адвокат поскаржився в Генеральну прокуратуру України. Проте і звернення до цього органу не дало результату - скаргу, подану на облпрокуратуру, Генпрокуратура переслала для розгляду до тієї ж прокуратури, на яку він скаржився.


Тому Микола Глотов звернувся за захистом своїх професійних прав і гарантій адвокатської діяльності до Рівненського окружного адміністративного суду. 16 травня 2012 року адміністративний суд своєю постановою по справі фактично констатував порушення зі сторони обласного БТІ. Суд зобов'язав КП «Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації» надати адвокату Глотову Миколі Сергійовичу безоплатно інформаційну довідку згідно запиту адвоката на підставі п. 9 Указу Президента України №1240/99 «Про деякі заходи щодо підвищення рівня роботи адвокатури».

«Мені вдалося довести по суті те, що обласне БТІ порушило мої, як адвоката, професійні права й гарантії на безоплатне отримання інформації в справі, в якій я надавав правову допомогу, - коментує ситуацію Микола Глотов. - Звісно, для цього довелося витратити чимало часу і сплатити судовий збір. Але це була принципова справа. Адвоката в суспільстві, як і прокурора, слідчого чи суддю, повинні поважати. Оскільки кожному адвокату, який виконує обов'язки із захисту прав клієнта, надзвичайно важливо мати реальні можливості безперешкодно збирати інформацію для подальшого її використання в якості доказів».

12 червня 2012 року КП «Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації» виконало рішення суду і безоплатно надало адвокату затребувану ним інформацію.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:

Рівнянин відстояв свої права на житло в гуртожитку у Фонду держмайна

Лише через суд рівнянину вдалося виготовити технічну документацію на земельну ділянку





На правах реклами