Ми у Facebook
20.06.2012, 13:17

ЄВРО-2012: хто боротиметься за перемогу [ОГЛЯД]

На ЄВРО-2012 закінчилися зустрічі групового раунду та визначилися збірні, які продовжать чемпіонат на стадії плей-оф, та які змушені вже пакувати валізи, вибиратися з готелів, які займали під час турніру, та відправлятися по своїх домівках. Пропонуємо вашій увазі стислий огляд турнірного положення по групах.
Група А



Ще до початку ЄВРО-2012 один із воротарів російської футбольної збірної Ігор Акінфєєв дуже влучно і коротко охарактеризував цю групу, назвавши її "самой противной". Тобто група, в якій немає яскраво вираженого фаворита, кожен може виграти в кожного, і кожен може програти кожному. Зрештою все сталося так, як і передбачав російський кіпер. Збірна Росія стала жертвою своєї самовпевненості, яка до того ж була підкріплена перемогами напередодні ЄВРО-2012 в товариських поєдинках (зокрема над Італією з рахунком 3:0) та розгромом чехів у першому матчі групового раунду 4:1.

Усі чекали на феєричне продовження, але вийшло все з точністю до навпаки: спочатку нічия з поляками, а потім, взагалі, програш грекам, який коштував росіянам виходу до чвертьфіналу єврочемпіонату… Ганебний результат своєї збірної був дуже важко зустрітий вболівальниками, які критично висловилися на адресу багатьох гравців команди. У відповідь почули багато неприємного і на свою адресу з вуст самих футболістів. Не вибачився перед фанами і тренер російської збірної Дік Адвокаат, який сказав, що його команді просто не пощастило.

Цікаво, що голландський коуч ще до старту ЄВРО підстрахувався у разі можливого провалу на турнірі, підписавши річний контракт з голландським клубом ПСВ "Ейндховен". Тепер із майбутнім тренером збірної Росії все зрозуміло, а що буде з самою збірною, ніхто толком не знає.

Так само, як невідомо, як буде виглядати після чемпіонату збірна Польщі, яка безславно завершила турнір на останньому місці в групі, не спромігшись виграти жодного з трьох своїх поєдинків. Уже колишній тренер збірної Францішек Смуда, який не став чекати офіційного завершення турніру і одразу після заключного матчу в групі з чехами оголосив про свою відставку, сказав, що він залишає своєму наступнику дуже гарний колектив, "команду майбутнього", яка здатна ставити у відборі на Чемпіонат світу-2014 найвищі цілі. Але оптимізму п. Смуди в Польщі не поділяють. Вболівальники покладали такі величезні очікування на це домашнє ЄВРО, так палко вболівали за свою команду, так чекали виходу з групи, а в підсумку отримали… останнє місце.

Розчарування, яке охопило усю Польщу після фінального свистка в зустрічі Чехія-Польща, важко описати словами. Дехто не може відійти і до цих пір… Щодо чехів та греків, то вони за будь-яких обставин, як би там не склалися їх чвертьфінальні поєдинки з португальцями та німцями, в підсумку залишать цей турнір зі щитом!

Греція почала перший поєдинок з поляками з голу в свої ворота і вилученням гравця ще в першому таймі. Хто, скажіть, тоді був готовий поставити якісь гроші, що ця збірна в підсумку вийде з групи?

А як поливали багнюкою чехів, коли вони зазнали відчутної поразки 1:4 в матчі з росіянами: "туристи", "приїхали не грати, а відпочивати на футбольному полі", "команда без дисципліни та порядку". Але, як сказав головний тренер чехів Міхал Білек після переможного матчу з Польщею: "Ми не звертаємо уваги на критику та критиків, ми працюємо, робимо вірні висновки з наших поразок, долаємо труднощі та, як підсумок, йдемо далі". Цікаво, що тепер перед чвертьфіналом Чехія-Португалія нерідко можна почути думку, що шанси збірних 50 на 50, і навіть букмекери вже не так безапеляційні у своїх прогнозах щодо подальшої долі чехів на цьому ЄВРО.

І ще одна цікавинка: Чехія посіла перше місце в групі, але при цьому має негативну різницю забитих та пропущених м‘ячів…


Група B



"Бундесмашина", як усі і прогнозували, виграли групу. Не без локальних проблем, але єдина з усіх збірних на цьому турнірі, яка в груповому раунді показала стовідсотковий результат: три гри – три перемоги. Найбільше проблем німцям створили португальці в першому матчі, але і на них команда Льова знайшла управу у вигляді нападника Маріо Гомеса.

У португальців довго "мовчав" на полі їх лідер та капітан Кріштіано Роналду. Зате не мовчали журналісти та вболівальники, які нещадно критикували "зірку". Дописалися до того, що на знак солідарності зі своїм товаришем по команді, який в заключній грі групового турніру з голландцями забив два голи та оформив своїй команді вихід до чвертьфіналу, усі гравці Португалії після цієї зустрічі взагалі відмовилися спілкувати з пресою. Але тепер, коли Роналду "прорвало", ті ж самі критики вже бачать збірну Португалії у фіналі, де Кріштіано має обов‘язково забити та принести збірній перемоги. Що називається, з крайнощів у крайнощі…

Ще одним великим розчарування цього чемпіонату поруч зі збірною Росії стала збірна Нідерландів. Жодного разу на таких чемпіонатах голландці не дозволяли собі програвати дві гри поспіль, на ЄВРО-2012 вони програли, взагалі три… Коментувати тут особливо немає чого. Один із гравців команди Арьєн Роббен після останньої гри своєї збірної на чемпіонаті сказав, що в колективі були якісь внутрішні проблеми, які позначилися на грі команди та призвели до такого ганебного результату. Але конкретизувати, які саме проблеми, гравець не став. Так само мовчать і інші, мовчить і тренер Берт ван Марвейк, який у 2010 році довів збірну до фіналу чемпіонату світу, а в 2012 з цією ж збірної показав абсолютно найгірший результат в історії голландського футболу…

Щодо датчан, то вони в першу чергу запам‘яталися на цьому турнірі невтомними трудівниками, які відпрацювали усі три матчі зі стовідсотковою самовіддачею. На жаль, цього виявилося недостатньо для продовження боротьби в чвертьфіналі, хоча датські фани так хотіли повторення сенсаційного результату 1992 року. Принаймні в одному матчі зі збірною Німеччини у Львові 17 червня… Не вийшло…

Група C



Чемпіони світу іспанці посіли перше місце, що цілком прогнозовано і заслужено. "Червона фурія" на цьому ЄВРО не розглядає ніяких інших варіантів, як участь у фіналі турніру. Зрештою, діючі чемпіони світу та Європи просто не мають інших варіантів, як ставити перед собою найвищі цілі. Хоча і гра з Італією, і гра з Хорватією показала, що з цією збірною Іспанії можна грати, грати на рівних, і можна їх перемагати. Перемагати то можна, але, поки що, це нікому ще не вдалося.

Прагматичні та в деяких моментах занадто академічні італійці фінішували другими. Команда Чезаро Пранделлі досягла результату в групі, що називається, малою кров‘ю: дві нічиї з іспанцями та хорватами, а потім перемога в останньому турі над ірландцями. В принципі, Італія довго запрягає, але коли набере оберти, то їде швидко. Поки що, чесно кажучи, не дуже віриться, що цій збірній дадуть розігнатися і домчатися до фіналу. Але, з іншого боку, хто знає, як італійці зіграють на стадії плей-оф? Можливо, головні козирі та несподіванки для своїх суперників вони ще тримають в рукавах і чекають слушної нагоди, щоб їх викласти на стіл. У груповому раунді такої необхідності в них не було.

Симпатична збірна Хорватії, про яку так багато писали після їх перемоги в першому турі над ірландцями, так і не змогла в повній мірі показати в подальших матчах з італійцями та іспанцями свій атакуючий потенціал. Зрозуміло, що Італія і Іспанія – це зовсім інший рівень, аніж Ірландія. Але надто привабливим був малюнок гри Хорватії в першому матчі, і так хотілося його повторення в подальших.

Славен Біліч, головний коуч хорватської команди, ще до чемпіонату повідомив про свою відставку, і тепер відправляється до Росії, де буде тренувати московський "Локомотив". Його наступником має стати також відомий у минулому гравець збірної Хорватії Ігор Штімац, який на цьому ЄВРО працював у ролі коментатора та моментами доволі жорстко критикував свого колишнього товариша по команді. Що принесе з собою в збірну Штімац? Принаймні він обіцяє, що більшу дисципліну в обороні, якої, на його думку, команді не вистачило, щоб подолати групову стадію.

А що ж Ірландія? Мабуть, своє завдання-максимум на цей турнір вони виконали ще восени 2011 року, коли, власне, після перемоги в плей-оф над естонцями здобули путівку у фінальний турнір. У фіналі ірландці вже виглядали відвертими статистами. І, що цікаво, що таких збірних на наступному чемпіонаті Європи може бути ще більше, адже це останній фінальний турнір, який проходить у форматі 16 команд, з наступного кількість збірних збільшується до 24. Навіщо?

Група D



Наша рідна група. "Група смерті", як її називали після жеребкування в Києві в грудні 2011 року. Так вийшло, що надії України на вихід з групи фактично поховала угорська бригада арбітрів зустрічі Англія-Україна, яка примудрилася не побачити стовідсотковий гол Марка Девіча у ворота Джо Харта. Ключовий епізод зустрічі, а для нашої національної збірної, хто б що не говорив, ключовий епізод турніру.

Звісно, що можна зараз багато чого написати про гру з Францією, про склад на гру з тими ж англійцями і т.д. і т.п. Але, поки що, по свіжих слідах у першу чергу пригадується тільки недолугий суддя за воротами Англії, який після матчу стрімголов мчався до роздягальні, чудово розуміючи, що він цілком може наразитися на вендету як з боку гравців української команди, так і з боку вболівальників.

Щодо тих, хто пройшов далі. З першого місця путівку до чвертьфіналу здобули англійці, хоча їх збірну називають ледь не найслабшою в історії місцевого футболу. Говорять, що фактично представники Туманного Альбіону грали у футбол на цьому ЄВРО тільки в другому таймі гри зі Швецією в Києві, а решту часу займалися казна-чим. Може й так, але і французам підопічні Роя Ходжсона забили, і українцям також… Гра забувається, результат залишається. У чвертьфіналі англійцям зустрічатися з італійцями, які також не вражають на цьому турнірі, а тому передбачити, хто пройде далі не просто складно в цій парі, а неможливо.

Французи, навпаки, в перших двох поєдинках справили досить непогане враження, але змазали кінцівку, поступившись не просто шведам у заключній грі групового раунду, а втративши перше місце в групі. Невже команда Лорана Блана обирала собі майбутнього суперника по чвертьфіналу? Не віриться зовсім у такий розклад. Але запитань до головного тренера Франції у журналістів тепер чимало. Оскільки отримати собі в суперники збірну Іспанії на такій ранній стадії – це більше схоже на вирок…

Ну і, нарешті, ще одні багатостраждальні жовто-сині, які в усіх трьох своїх іграх забивали, але очки в турнірну таблицю змогли записати собі тільки після останньої гри. Шведська збірна моментами показала дуже цікавий футбол, але моментами виглядала на полі абсолютно безпорадною. Такі метаморфози і призвели до того, що вже після другого матчу команда Еріка Хамрена втратила будь-які шанси на потрапляння до чвертьфіналу. Парадокс, але скинувши психологічний тягар відповідальності за результат та відстоюючи честь країни в останній зустрічі, шведи показали в своїй останній грі на чемпіонаті, нарешті, все те, чого від них очікували і вболівальники, і фахівці. Тепер можна і додому…


Отже, 20 червня на ЄВРО-2012 - перший день відпочинку від матчів з моменту початку турніру, а далі стартують чвертьфінали однин за одним:

Чехія - Португалія (21 червня, Варшава)

Німеччина - Греція (22 червня, Ґданськ)

Іспанія - Франція (23 червня, Донецьк)

Англія - Італія (24 червня, Київ)

Початок усіх цих зустрічей о 21.45 за київським часом.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ