Ми у Facebook
21.06.2012, 10:48

На Рівненщині продавець автомобілів приховав 8,5 мільйона гривень податків

Податкова міліція ДПС у Рівненській області закінчила розслідування та направила до суду з обвинувальним висновком кримінальну справу за умисне ухилення від сплати податків та підробку документів при імпорті та реалізації автомобілів.
Привезти автомобіль з-за кордону та вигідно продати його в Україні - таким бізнесом не здивуєш зараз нікого, особливо у західних областях нашої держави. Така справа цілком легальна і прибуткова. Проте, деяким бізнесменам цього мало.

- Співробітники податкової міліції ДПС у Рівненській області зібрали докази та встановили всі обставини злочинної діяльності підприємця з Костополя, який протягом трьох років возив мікроавтобуси з-за кордону, продавав їх в Україні, приховував та не оподатковував свої мільйонні доходи, - повідомив OGO.ua прес-офіцер УПМ ДПС у Рівненській області Олександр Мрозович.

Завдяки злагодженим діям оперативних та слідчих підрозділів податкової міліції ДПС у Рівненській області встановлено, що бізнесмен з Костополя за три роки ввіз, переобладнав та продав автомобілів на суму майже 30 мільйонів гривень. Свої реальні прибутки він намагався уміло приховати. У звітних документах підприємець вказував мінімальні суми доходів, і сплачував лише єдиний податок. Головні докази злочинної діяльності підприємця були отримані під час обшуків. Податківці вилучили чорнову бухгалтерію та інші документи, які вказували на злочинну діяльність.

У результаті встановлено, що бізнесмен для того, щоб не сплачувати ПДВ та податок з доходів фізичних осіб від підприємницької діяльності, привозив та продавав мікроавтобуси за дорученням "третіх" осіб, але всі прибутки від такої діяльності отримував сам. Таким чином, згідно з документами, його товарообіг не перевищував необхідних півмільйона, і це дозволяло залишатися йому на єдиному податку.

Автомобілі ввозили з країн західної Європи за нотаріально завіреними дорученнями жителів Костополя, Костопільського району та Волинської області, і в подальшому реалізовувались від їх імені. Опитані псевдо-імпортери авто розповіли, що жодного відношення до такої діяльності не мають, нотаріальні доручення надавали за винагороду у 50 гривень та коштів від такої реалізації автомобілів від їх імені ніколи не отримували. Також встановлені факти, що костопільський підприємець без відома людей реєстрував їх підприємцями, і отримував від них доручення на купівлю та ввіз в Україну авто. Остання ланка в цьому ланцюгу - кінцеві покупці мікроавтобусів. Теперішні власники цих автомобілів впізнали в продавці на авторинках костопільчанина.

За підрахунками податківців, костопільський бізнесмен за три роки не сплатив ПДВ на суму п’ять з половиною мільйонів гривень та занизив оподаткований дохід, у результаті чого не нараховано та не сплачено податок з доходів фізичних осіб від підприємницької діяльності, в сумі більше трьох мільйонів гривень. Тобто, за три роки злочинної діяльності через костопільського бізнесмена державний бюджет не отримав майже 8,5 мільйона гривень.

У податковій міліції розслідування завершене. Вина підприємця у навмисному ухиленні від сплати податків доведена. Слід зазначити, що цей злочин відноситься до категорії тяжких, і передбачає конфіскацію майна.

Результати розслідування даної кримінальної справи мають стати застереженням для інших підприємців, які здійснюють діяльність у цій сфері і ухиляються від сплати податків.





На правах реклами