Ми у Facebook
27.06.2012, 17:19

Рівненські податківці відповіли на "гарячі" питання про податки

Пропонуємо вашій увазі найбільш розповсюджені питання та відповіді на них, які надійшли на "гарячу лінію", проведену ДПІ у м.Рівне.
– Юридична особа планує встановити автомати з продажу штучних товарів (скетч-карток). Чи необхідно їх реєструвати в податковій?

– Так. Фізична особа – підприємець, на загальній системі оподаткування, або юридична особа мають право здійснювати діяльність з продажу скетч-карток за готівкові кошти з використанням автоматів для продажу штучних товарів, які внесені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій та зареєстровані в органі державної податкової служби в установленому законом порядку.

– СПД на загальній системі оподаткування надає послуги з перевезення пасажирів. Яким чином йому проводити розрахунки в машині-таксі?

– Суб’єкти підприємницької діяльності, що перебувають на загальній системі оподаткування, у машинах-таксі при розрахунках з пасажирами готівкою повинні застосовувати належним чином зареєстровані електронні таксометри - реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

– Чи може фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність (адвокат або нотаріус) зареєструватись підприємцем, та як при цьому така фізична особа буде обліковуватись в податковій?

– Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, можуть зареєструватись фізичними особами – підприємцями за відсутності обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, які встановлені законом (наприклад - нотаріус).
Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому здійснює незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується в органах державної податкової служби як фізична особа - підприємець.

– Чи повинна юридична особа на загальній системі оподаткування здійснювати реалізацію продукції власного виробництва в кіоску, палатках, павільйонах, приміщення контейнерного типу та магазинах на території ринку із застосуванням РРО?

– При реалізації продукції власного виробництва на ринках через розташовані на їх території - магазини, кіоски, палатки, павільйони, приміщення контейнерного типу, застосування реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим.

– Чи виступає нотаріус податковим агентом при посвідченні договору довічного утримання між ФО відповідно до норм ПКУ?

– При нотаріальному посвідченні договору довічного утримання нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності документа про сплату податку на доходи фізичних осіб у разі необхідності оподаткування, визначеного Податковим кодексом, та повідомляє органи державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або місцем знаходженням робочого місця приватного нотаріуса щодо суми отриманого доходу платниками податку та нарахованого (сплаченого) податку на доходів фізичних осіб.

– Чи дозволяється розраховуватися власними готівковими коштами працівнику підприємства за придбані товарно-матеріальні цінності на виробничі (господарські) потреби в сумі понад 10 тис. грн?

– Якщо фізична особа, яка діє від імені юридичної особи, придбала за власні кошти товарно-матеріальні цінності для потреб підприємства у другого підприємства протягом одного дня по одному чи кількома платіжним документам на суму – понад 10,0 тис.грн, то такий розрахунок є порушенням п.2.3 глави 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року №637.

У разі придбання працівником підприємства, який діє від імені юридичної особи, за власні готівкові кошти товарно-матеріальних цінностей для потреб підприємства, то на такі розрахунки розповсюджуються вимоги зазначеного Положення, а саме, гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлюється відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад зазначену граничну суму - 10,0 тис. грн., проводяться виключно в безготівковій формі. Кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Таким чином, якщо фізична особа придбала за власні кошти товарно-матеріальні цінності для потреб підприємства у другого підприємства (підприємця) протягом одного дня по одному чи кількома платіжним документам на суму – понад 10,0 тис. грн, то це являється порушенням п.2.3 Положення.

– Чи несуть нотаріуси відповідальність за нарахування та перерахування ПДФО при вчиненні нотаріальних дій (в тому числі за невірне визначення суми податку)?

– Відповідно до положень п. 172.4 ст. 172 та п. 173.4 ст. 173 IV розділу Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (із змінами і доповненнями) нотаріус посвідчує відповідний договір купівлі-продажу (міни) нерухомого та/або рухомого майна між фізичними особами за наявності оціночної вартості такого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору.

При цьому відповідно до пп. «б» п. 171.2 ст. 171 Кодексу особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з інших доходів, є платник податку - фізична особа, зокрема, щодо доходів, джерело виплати яких належить особам, звільненим від обов’язків нарахування, утримання або сплати (перерахування) податку до бюджету (фізичних осіб, які не є податковими агентами).

Згідно із п. 172.5 ст. 172 Кодексу сума податку самостійно визначається та сплачується через банківські установи особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, – до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни.

Також згідно із п. 173.4 ст. 173 Кодексу платник податку самостійно визначає суму податку і сплачує його до бюджету через банківські установи (при продажу/обміну рухомого майна з іншою фізичною особою).

Матеріали надані Відділом масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне.





На правах реклами