Ми у Facebook
05.07.2012, 12:04

Після прийняття мовного закону мешканці Черкас масово переходять на українську

Після ухвалення Радою скандального закону про мови мешканці Черкас, які спілкувалися російською, переходять на українську. Про це заявив мер Черкас Сергій Одарич під час наради.
Міський голова зауважив, що прийняття мовного закону дуже позитивно вплинуло на російськомовних черкащан. "За останні три дні я спілкувався із людьми, які завжди говорили російською, а зараз переходять на українську. Тож ефект позитивний", - зауважив Сергій Одарич, інформує НародUA.

Високопосадовець доручив юристам міськвиконкому уважно вивчити мовний закон, який 3 липня у другому читанні підтримала депутатська більшість у Верховній Раді. "Я прошу юристів на завтра підготувати інформацію про особливості закону про засади мовної політики. Щоб ми могли зреагувати на появу такого маразматичного документа", - сказав Одарич.

Він також попросив оновити усі державні прапори у місті, а біля тих установ, де прапорів немає, встановити їх. "Всюди повинен бути державний прапор. Біля шкіл, поліклінік та інших закладів. Але не робіть із чогось дешевого, робіть якісно. Я півроку тому у себе перед хатою встановив флагшток і повісив прапор. Попри те, що він висить на сонці і на нього дмуть вітри, колір не змінюється", - пояснив мер.

Нагадаємо, 3 липня Рада прийняла закон про основи державної мовної політики, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова. "ЗА" проголосували 248 парламентарів. Згодом 11 з них відкликали свої голоси під законом, натомість троє інших депутатів попросили додали свої голоси за ухвалений закон.

4 липня, біля Українського дому громадськість розпочала безстрокову акцію протесту проти прийняття мовного закону.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
В Івано-Франківську протестують проти "мовного закону" свинячими головами [+Фото]
Захисники української мови простояли ніч
У Севастополі майже 100 тисяч людей зреклися української мови





На правах реклами