Ми у Facebook
05.07.2012, 17:00

Слон у зоопарку вчитиме українську мову

Наступного тижня слона Хораса, якого місяць тому привезли до київського зоопарку, зможуть побачити відвідувачі.
Хорас, у якого у четвер закінчився карантин, носить сіно, як сигару, їсть їжу для коней і вчить українську, пише Сегодня.ua.

"Коли в зоопарку нікого не буде, почнемо випускати. Важливо, щоб слон не злякався людей і великого простору. Він повинен сам вийти з зимового вольєру і сам туди ж повернутися", - сказав кіпер Хораса, заввідділом копитних тварин Ігор Марійчук.

"З Хорасом я поводжуся, як слон, але доміную. Як не крути, це дуже небезпечна тварина, а я не хочу поповнювати лави загиблих кіперів. Помітив, що він не любить фамільярності, наприклад, коли поплескують його по хоботу. Спілкуюся з ним спокійним голосом і завжди пропоную йому щось, але не змушую", - розповів він.

Наприклад, доводиться пропонувати слоненяті купатися - кіпер ллє йому воду зі шланга на ноги, і якщо Хорас відходить, значить не налаштований приймати душ, а якщо стоїть спокійно, значить не проти охолодитися.

Більше Хорас любить полоскати рот струменем води зі шланга або просто підставляти хобот під потік.

"А ще у Хораса є дуже кумедна звичка. Він засовує собі пучок сіна між бивнем і хоботом і ходить, наче з сигарою", - сказав Марійчук.

До речі, кіпер планує навчити слона української мови, а зараз говорить з ним на слонячому есперанто - цією мовою кіпери усього світу навчають слонів командам.

"Він піднімає хобот і дає оглянути рот, піднімає ноги для "педикюру", лягає на бік, знає команду "не можна". Але для розвитку розумової діяльності будемо шукати для нього іграшки, наприклад, шину або м'ячик великий. Також будемо ховати його їжу по всьому периметру вольєру, між валунами, щоб він зміг її шукати. Таких ділянок буде 10-15", - сказав Марійчук.

За його словами, Хорас за день їсть близько 30 кг сіна, гілок, трави, близько 20 кг буряка, моркви, яблук, цибулі, трохи крейди, дріжджів, а також гранульований корм для коней.

У зоопарку кажуть, що саме кінський корм найбільше підходить слонам, адже ці тварини фізіологічно схожі.

За словами Марійчука, від спеки Хораса скоро буде рятувати не тільки вода з шлангів, а й басейн у літньому вольєрі - його ось-ось заллють, а ще він зможе сховатися від сонця під величезною парасолею, яку спеціально спорудили.





На правах реклами