Ми у Facebook
06.07.2012, 10:00

Рівняни, які здають житло в найм, мають задекларувати отриманий дохід

Відповідно до Податкового Кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VI (із змінами та даповненнями) громадяни, які надають житло у найм іншим громадянам та отримують доходи, зобов'язані сплачувати податок і декларувати зазначені доходи шляхом подання декларації про майновий стан і доходи.
Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету є платник податку – орендодавець, тобто особа, яка надає житло у найм та отримує доходи.

При цьому, такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом для квартального звітного періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого кварталу (за ІІ квартал 2012 року - до 9 серпня).

Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

Податкова декларація подається до податкового органу за місцем податкової адреси до 1 травня року, що настає за звітним.

Крім того платники податку зобов'язані вести облік доходів і витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу. Форму Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядок її ведення затверджено наказом ДПА України №1022 від 24.12.2010 р.

Шановні громадяни, при надані власної житлової площі у найм іншим особам, дотримуйтесь податкового законодавства, вчасно сплачуйте податок та декларуйте суми отриманого доходу.

Довідково:
За 2011 рік доходи від надання нерухомості в оренду задекларували 510 фізичних осіб на суму понад 110 тис. грн.

Матеріали надані Відділом масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне.






На правах реклами