Ми у Facebook
11.07.2012, 10:35

Російськомовна Вікіпедія протестувала проти цензури в Росії

10-го липня Держдума Російської Федерації мала розглянути в другому читанні поправки до закону «Про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров’ю та розвитку». Законопроект, опублікований на сайті Думи, передбачає створення «єдиного реєстру» інтернет-сайтів, що містять інформацію
«заборонену до поширення на території Російської Федерації».
Складати список заборонених сайтів буде «оператор реєстру» – некомерційна організація, яка визначається державою. Інтернет-провайдери Росії, згідно з текстом закону, зобов’язані будуть блокувати доступ до сайтів «протягом доби з моменту включення адреси сайту в Реєстр», повідомляє Gazeta.ua.

Найбільш помітною відповіддю на цю ініціативу з боку російської інтернет-спільноти став страйк російськомовної Вікіпедії. Адміністратори мережевої енциклопедії вважають, що новий закон загрожує свободі інформації і створює можливості для застосування «позасудової цензури».

Протягом усієї доби користувачі замість статей спостерігали сторінку-заглушку, що інформує про причини страйку.

«Уявіть собі світ без вільних знань. Сьогодні, 10 липня, в Думі йдуть слухання про внесення поправок до Закону про інформацію, які можуть привести до створення позасудової цензури всього інтернету російською мовою, в тому числі до закриття доступу до Вікіпедії російською мовою», – підсумовують адміністратори російської Вікіпедії.





На правах реклами