Ми у Facebook
13.07.2012, 15:17

Рівненські обласні депутати захотіли піару на "мовному" законі?

Рівненська обласна рада утретє прийняла звернення до Президента України щодо недопущення вступу у дію Закону “Про засади держаної мовної політики”.
Із 80 обранців у залі зібралося 66 депутатів, які прийшли висловити свою позицію щодо цього питання. Напередодні, 12 липня, постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури і духовності узгодила текст звернення, який голова комісії Світлана Левицька й озвучила на засіданні сесії.

Та у депутатів були й свої пропозиції до й так виваженого й політкоректного тексту. Наприклад, депутат Вадим Сидорчук зазначив, що присутність депутатів від Партії регіонів у залі свідчить про їх готовність голосувати за звернення на захист української мови, як єдиної державної. За його словами, “у нас регіонали правильні, а у Києві — інші”. Та запропонував замінити текст звернення на той, під яким підписалося близько 10 тисяч мешканців Рівненщини.

Депутат Ніна Путіліна просила підтримати звернення, прийняте Здолбунівською райрадою, у якому йдеться про розпуск парламенту, та засумнівалась у доцільності прийняття толерантних звернень. Мовляв, на них ніхто не реагує.

За тим виступи депутатів усе більше відходили від суті питання і перетворювались на можливість показати себе перед увімкнутими камерами телеканалів. За годину роботи, коли суперечки досягнули апогею, депутати взяли 15-хвилинну перерву.

Після її завершення робота пішла швидше, адже більшість представників ЗМІ у залу не повернулася.

За наступні 10 хвилин депутати встигли проголосувати за кілька поправок тексту звернення, не підтримали пропозиції щодо альтернативного тексту та звернення Здолбунівських колег, та проголосували за звернення в цілому. На цьому робота завершилася.

Звернення Рівненської обласної ради
до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина
та Президента України Віктора Януковича у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України
"Про засади державної мовної політики"




Ми, депутати Рівненської обласної ради, висловлюємо своє обурення у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про засади державної мовної політики». Цей закон не відповідає Конституції України, не враховує зауваження Венеціанської комісії і висновки Головного експертного управління Верховної Ради України та прийнятий з грубими порушеннями Регламенту, чим піддає сумніву легітимність статусу Верховної Ради України як єдиного органу законодавчої влади в Україні.

Закон України «Про засади державної мовної політики» уже викликав глибоке занепокоєння представників громадських організацій, українських письменників та поетів, діячів культури, представників церков. На території України відбуваються акції протесту. Не будучи спрямованим на вирішення жодних проблем, цей закон лише збурив країну.

Тому закликаємо Голову Верховної Ради України Володимира Литвина не підписувати цей закон, а Президента України Віктора Януковича – не допустити введення даного закону в дію, цим самим припинивши політичні спекуляції навколо мовного питання.



СХВАЛЕНО

Рішення Рівненської обласної ради

від 13 липня 2012 року №703


ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Рівненські депутати просять Президента ветувати закон про мови





На правах реклами