Ми у Facebook
26.07.2012, 15:54

Андрій Шевченко говорив у Рівному про свободу слова та тиск на ЗМІ

Сьогодні, 26 липня, до Рівного завітав відомий український журналіст, політик та громадський діяч Андрій Шевченко. Хоча приїзд пана Андрія був, у першу чергу, пов'язаний з його політичною діяльністю, фахівець, на зустрічі з представниками ЗМІ та громадськості, зупинився і на інших темах.
Нині Андрій Шевченко асоціює себе більше з політикою, ніж з журналістикою.

- Я зараз не веду активної репортерської діяльності, - сказав відомий український політик та журналіст Андрій Шевченко. - Бо не можна до обіду займатися політикою, а після обіду - журналістською діяльністю. Проте я висловлюю свою позицію, наприклад, у блогах. Маю блог на "Українській правді".

Андрій Шевченко зауважив, що на даний момент в українську журналістику, на жаль, повертається цензура, адже, за результатами досліджень незалежних експертів, які привів Андрій, більший відсоток прямої мови політиків, що лунає на центральних телеканалах, - це пряма мова нинішніх президента і прем'єра.

Водночас, якщо телеканал об'єктивно висвітлює політичну ситуацію в Україні, на нього здійснюється тиск з боку влади.



- Ви знаєте про ситуацію з телеканалом ТВі, на який тисне податкова, - сказав Андрій Шевченко. - Такі самі дії влада застосовувала і до "5 каналу" у часи Помаранчевої революції.

Андрій Шевченка зауважив, що ситуація, яка на даний час є на рідному для нього "5-му каналі", його задовольняє, оскільки канал, за його словами, продовжує висвітлювати новини чесно.

- Мені не сподобалося рішення власника "5-го" Петра Порошенка піти працювати у команду Януковича, - сказав Андрій Шевченко. - Вважаю це його великою помилкою. Проте на редакційній політиці каналу це поки не відбилося. Я дотримуюся думки, що держава взагалі повиина піти з ринку преси. Те, що редактори державних видань йдуть з протягнутою рукою до голів облдержадміністраццій та райдержадміністрацій, аж ніяк не сприяє свободі преси.

Андрій Шевченко додав, що на ЗМІ неабияк відіб'ється і прийняття скандального "мовного закону.

- Там є така цікава норма, що всі українські телекомпанії у тримісячний термін мусять переоформити ліцензії. Як ви думаєте, це реально? Це привід не дати ліцензії тим, хто не влаштовує владу.

Також пан Андрій пояснив, чому його дружина, тележурналістка Ганна Гомонай, працює на каналі "Інтер", який контролює влада.

- Це її позиція, і я її поважаю, - сказав Андрій Шевченко. - Ані пропонували вести головний випуск новин, який виходить о 20.00. Але вона відмовилась, оскільки цей випуск на "Інтері" виходить російською мовою. Зараз вона є ведучою україномовних новин о 12.00 та 16.00, а також програми "Ранок на інтері".

Більше подробиць із зустрічі з Андрієм Шевченком читайте згодом.





На правах реклами