Ми у Facebook
26.07.2012, 16:10

Рівнянам радять остерігатися згущеного молока із домішками пальмової олії

У згущене молоко додають пальмову олію, якою у всьому світі змащують обладнання у металургійній промисловості.
26 липня відбулася прес-конференція щодо якості молочних продуктів у роздрібній та оптовій торгівлі. Експерти розповіли про останні результати проведених ними досліджень.

Ірина Бондарчук, завідувач санітарно-гігієнічним відділом Рівненської міської СЕС:

- Молочна продукція виготовляється згідно з державним стандартом — ГОСТом - та відповідно до технічних умов, які затверджені у кожному підприємстві. До складу молока входять різні харчові добавки: кухонна сіль, вітаміни та мікроелементи. Наша служба контролює якість та безпечність харчових продуктів, у тому числі й молочних. Періодично перевіряємо хімічні та бактеорологічні показники молочних продуктів на їх безпечність та придатність до споживання. Хімічні домішки додають, аби сфальсифікувати продукт і знизити його ціну на ринку. Бактеорологічні показники впливають на здоров'я людини і можуть викликати харчові отруєння та кишкові захворювання.

На сьогодні у Рівному не випускається молочна продукція. Працює лише декілька підприємств, які виготовляють морозиво. Цей продукт зараз виготовляється згідно з технічними умовами. Його склад та якість досліджується Управлінням стандартів. Періодично наша служба контролює якість цієї продукції. За останній час порушень під час виробництва морозива не виявлено.

Юрій Чорнобривець, директор Київського інституту споживчих експертиз каже, що найчастіше недобросовісні виробники підробляють згущене молоко, сир, сметану, масло.

- У згущене молоко добавляють рослинні жири та хімічні компоненти для покращення кольору та смаку продукту. Вміст пальмової олії у згущеному молоці, цукерках, шоколаді, чипсах та крекерах іноді сягає 95%. А в європейських країнах цю речовину використовують для змащування обладнання у металургійній промисловості. Пальмову олію розчиняє лише бензин. Людський організм її практично не засвоює, і вивести її фактично неможливо. У результаті, маємо серцево-судинні, онкологічні, гастроентерологічні захворювання та ожиріння.

За словами Юрія Чорнобривця, щоб згущене та сухе молоко мали білий колір, нечесні виробники додають до них діоксид титану. А цей компонент є основним у господарчій фарбі, паперових виробах, різних лаках та пластмасах. І лише в Україні, Росії та ще деяких країнах “третього сорту” його легально додають у харчі.

- Хочу сказати, що в Україні все ж таки є чесні та добросовісні виробники, які турбуються про свою торгову марку та здоров'я споживача,- продовжує пан Юрій. - Зазвичай, неякісний продукт відпускають за низькою ціною. Тому не варто вестися на спокусливі пропозиції. Купувати молочні продукти потрібно лише ті, де на етикетках вказані відомі вам природні складові. Чим менше там буде невідомих речовин з індексом Е (з будь-якою цифрою) — тим менше ризику для вашого здоров'я.

СПОЖИВАЧАМ НА ЗАМІТКУ:

Провокують виникнення злоякісних пухлин: Е103, Е105, Е121,Е123, Е125, Е126, Е130,Е131, Е142, Е 152, Е210, Е211, Е211, Е213-217, У240, У330, Е447.

Викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466.

Злісні алергени: Е230-232, Е239, Е311-313.

Викликають хвороби печінки та нирок: Е171-173, Е320-322.

Довідка: Пальмова олія — їстивна олія, що виробляється з м'ясистої частини плодів Олійної пальми (Elaeis guineensis) які містять до 50% жиру. Добувається методом пресування, потім її,зазвича,очищують — рафінують, дезодорують, відбілюють. Окрім кулінарії та кондитерської справи застосовується при миловарінні, приготуванні стеарину, маргарину,в якості змащувального матеріалу, для виробництва біопалива. Іноді невелика кількість пальмової олії входить до складу упаковок локшини швидкого приготування.






На правах реклами