Ми у Facebook
30.07.2012, 14:56

У Рівному активісти принесли чиновникам… печінку [+Фото]

За підсумками експрес-тестування, яке провели у Рівному громадські активісти, в однієї людини з 229 виявили гепатит В, а у 10 – гепатит С. Із запитанням "Чому у Рівному взагалі не фінансується безкоштовне лікування хворих на гепатит?" активісти прийшли до Рівненської ОДА. Із собою принесли… "хвору" печінку.
Тестування на вірусні гепатити, ВІЛ/СНІД та сифіліс провели на майдані Незалежності представники Рівненського обласного відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ.

- Ми анонімно протестували 229 людей, – розповідає активіст Рівненського обласного відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ Світлана Ващук. – Результати шокували. Із 229 людей в одному випадку виявили гепатит В, у 10 – гепатит С, у 5 – ВІЛ/СНІД і у 2 – сифіліс. Результати віддали людям та порадили звернутися до лікувальних закладів для додаткового обстеження.



За словами активістів, це дуже високий показник і наслідок того, що люди самі не обстежуються на вірусні інфекції, а держава недостатньо фінансує програми з безкоштовного лікування цих захворювань.



- Ми підготували звернення до депутатів Рівненської обласної ради, - говорить голова правління Рівненського обласного відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ Юрій Лазаревич. – Прагнемо звернути їхню увагу на те, що в області не фінансуються програми, які передбачають безкоштовне лікування вірусних гепатитів. Наразі діє відповідна програма, що розрахована до 2014 року, але вже два роки вона абсолютно не фінансується. Разом зі зверненням активісти принести депутатам… печінку.



- Це візуальне нагадування про те, що як печінка страждає від хвороби, так і люди – від бездіяльності депутатів, - зазначив Юрій Лазаревич.

Активісти хотіли передати звернення та печінку особисто голові Рівненської обласної ради Юрію Кічатому, але його на місці не виявилось. До активістів вийшла жіночка, що представилалась працівником відділу роботи зі зверненнями громадян Рівненської обласної ради. Вона прийняла звернення і пообіцяла, що облрада його розгляне.



А от занести печінку до приміщення РОДА не дозволили охоронці. Коли журналісти почали знімати момент передачі звернення й печінки, охорона хотіла заборонити зйомку.




- У вас немає дозволу на зйомку в приміщенні ОДА, – звернувся до журналістів один з охоронців. – Про зйомку потрібно попередньо домовлятися з прес-службою.

У результаті представники Всеукраїнської мережі ЛЖВ забрали печінку з собою і пообіцяли й надалі її приносити, аби нагадувати депутатам про необхідність фінансування програм з лікування вірусних гепатитів.






На правах реклами