Ми у Facebook
08.08.2012, 15:45

Українці масово тікають з Сирії, охопленої громадянською війною

Українці масово тікають з Сирії, в якій триває громадянська війна. Часом їм доводиться буквально під дулами автоматів вибиратися з міст, які контролюють повстанці.
Про це пише «Сегодня».

Зокрема, у четвер, 5 липня, в Україну повернулася Наталя Поліщук з трьома дітьми, 7, 9 і 11 років. Жінка тричі намагалася вирватися з Сирії. Вона дивом залишилася жива після того, як її з дітьми захопили повстанці. Наталя заміжня за сирійцем і жила в місті Дейр-ез-Зор. Місто контролювали війська влади, але потім окремі райони регіону захопили бойовики, і перебувати там стало небезпечно.

Жінка вирішила рятувати дітей і їхати в Україну, але їй не вдавалося навіть зв’язатися з посольством України в Сирії. Тоді її мама в Україні написала листа до МЗС з проханням про допомогу, а з міністерства вже передали лист у посольство. Жінці залишилося тільки дістатися до столиці Сирії Дамаска. Перша спроба Наталі виїхати з міста ледь не закінчилася трагедією. Жінка взяла таксі, а по дорозі водій підібрав двох солдатів, перевдягнених у цивільне. Коли вони проїжджали КПП бойовиків, повстанці дізналися, що в машині їдуть військові. Бойовики наставили зброю на Наталю, і погрожуючи їй та дітям розправою, вимагали, щоб вона розповіла, яке відношення має до солдат.

Повстанці сказали, що розстріляють Наталю, якщо з’ясується, що українка допомагала солдатам бігти. Якимось дивом Наталі вдалося довести свою непричетність до військових і залишитися живою. Але сім’ю не випустили і повернули в Дейр-ез-Зор. «Наталі (за даними видання, з третьої спроби) все ж таки вдалося благополучно дістатися до Дамаска, і ми її переправили в Україну», – розповів консул України в Сирії Євген Ігнатовський. За його словами, дипломати, на жаль, не можуть забезпечити безпеку українцям по дорозі в Дамаск. «Ми зверталися з цим питанням до сирійської влади, але проблема в тому, що їм не підконтрольні деякі міста і райони», – зазначив консул.

За його словами, останнім часом в посольство все частіше стали звертатися українці, щоб їм допомогли виїхати з країни – конфлікт загострюється. «Тільки з початку року ми вивезли 115 людей, ще 20 незабаром переправимо в Україну. За нашими даними, в країні залишається ще близько двох тисяч наших громадян», – додав Ігнатовський.





На правах реклами