Ми у Facebook
10.08.2012, 15:00

Сьогодні набув чинності мовний закон

Закон України «Про засади державної мовної політики» набув чинності: сьогодні його опублікував офіційний друкований орган українського парламенту – газета «Голос України».
Згідно з законом, в контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин заходи, спрямовані на використання таких в Україні, застосовуються до 18 мов: російської, білоруської, болгарської, вірменської, гагаузької, ідишу, кримськотатарської, молдовської, німецької, новогрецької, польської, ромської, румунської, словацької, угорської, русинської, караїмської й кримчацької.

Відповідно до закону, в окремих випадках за рішенням місцевої ради такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої становить менш ніж 10% населення відповідної території.

Передбачається, що регіональна мова або мова меншин використовується на відповідній території в роботі місцевих органів держвлади, місцевого самоврядування, застосовується й вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах громадського життя в межах і порядку, обумовлених законом.

Верховна Рада ухвалила «мовний закон» 3 липня. Таке рішення парламенту призвело до низки протестних акцій у різних регіонах України, зумовлених тим, що закон суттєво розширює сферу вжитку в Україні російської мови. Однак попри несприйняття закону частиною населення України, 31 липня його підписав спікер парламенту Володимир Литвин, а 8 серпня – Президент України Віктор Янукович.


ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Литвин також оголосив про відставку
Томенко подав у відставку з посади віце-спікера
Рівненські депутати просять Президента ветувати закон про мови





На правах реклами