Ми у Facebook
16.08.2012, 13:30

Донецька, Запорізька області і Севастополь зробили російську регіональною

Севастопольська міськрада на своєму засіданні в четвер прийняла рішення про надання російській мові статусу регіональної в місті.
За таке рішення проголосували 54 депутати Севастопольської міськради з 54 присутніх на засіданні в четвер, інформує УНН.

Як повідомлялося, Одеська обласна та міська ради прийняли рішення про визнання російської мови регіональною.

Російська мова також була визнана регіональною на сесії Краснолуцької міської ради (Луганська область).

Запорізька обласна рада сьогодні на позачерговій сесії прийняла рішення про надання російській мові статусу регіональної. За ухвалення цього рішення проголосували 79 депутатів з 81 зареєстрованих.

За повідомленням ГУ статистики, станом на 2001 рік своєю рідною мовою назвали російську 48,19% населення області.

Документ прийнятий в рамках реалізації положень чинного закону "Про основи державної мовної політики".

До того ж, місцевим радам області рекомендовано розглянути питання про застосування на відповідній території заходів, спрямованих на використання інших регіональних мов або мов меншин, передбачених чинним законодавством.

Донецька обласна рада підтримала реалізацію Закону України "Про основи державної мовної політики" на території Донецької області.

Таке рішення було прийнято сьогодні на сесії облради "одноголосно мінус 1 голос".

Згідно з рішенням облради, депутати вирішили "інформувати жителів Донецької області про те, що відповідно до ст. 7 Закону України "Про основи державної мовної політики", на підставі даних Всеукраїнського перепису населення 2001 року про мовний склад населення, російська мова в Донецькій області є регіональною мовою, на яку поширюються передбачені Законом заходи щодо його розвитку, використання і захист".

Окрім цього депутати вирішили розробити Програму розвитку регіональних мов у Донецькій області на період до 2015 року і рекомендувати міським, сільським та селищним радам використовувати на своїх територіях у роботі, діловодстві, документації поряд з державною мовою інших мов, визнаних регіональними на відповідних територіях.

У той же час, в рішенні не зазначено, за які кошти будуть реалізовуватися положення рішення на території Донецької області.

Аналогічне рішення найближчим часом мають намір прийняти депутати Дніпропетровської і Харківської міськрад.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Донецьк і Крим переходять на російську?
Сьогодні набув чинності мовний закон





На правах реклами