Ми у Facebook
18.08.2012, 14:00

Найколоритніші ринки України

Опинившись у новому місці, ми часто запитуюмо, де розташований ринок. Адже саме там можна вивчити та правильно сприйняти життя місцевих людей.
Пропонуємо переглянути п'ять місць, де можна чудово налаштуватися на сприйняття України.

Найколоритніші ринки України - Барабашово в Харкові

Чим цікавий: це найбільший речовий ринок у Східній Європі. За день просто не обійти. Його площа, на хвилинку, 80 гектарів. Для порівняння, приблизно таку ж площу має знаменитий парк Вілла Боргезе в Римі.

На ринку працює понад 70 тисяч осіб, а кількість покупців тут узагалі дорівнює населенню невеликого міста - щодня від 100 до 180 тис.

Більшість продавців - корінне населення, господарі часто іммігранти з Азії й Африки. Поспостерігати за народом цікаво й захоплююче.

Як ставляться до туристів: фотографувати треба дуже обережно, більшість продавців і покупців реагує на це вкрай негативно, а часом і дуже агресивно.



Що можна купити: все, починаючи від дешевого ширвжитку до брендових речей. Китайські товари від найгіршої до похвальної якості, турецький трикотаж, багато справді вартісних фірмових речей. Величезний вибір товарів українських і російських виробників. Тут же дорога імпортна сантехніка, будматеріали, люстри, тканини.

Як дістатися: розташований у центрі Харкова, найзручніше добиратися на метро. Дві найближчі станції - Академіка Павлова та Академіка Барабашова.

Час роботи: в понеділок та четвер працює тільки нічний оптовий ринок - з 18.30. Із вівторка по п'ятницю - з 7.00 до 15.00. У суботу й неділю з 7.00 до 16.00.

Поради мандрівників: ринок справді гігантський, але можна перед походом/поїздкою роздрукувати собі карту цього ринку. Намагайтеся не питати у продавців "а де можна купити...", "а як пройти..." У кращому разі вам скажуть: "Довідка - 1 гривня", в гіршому ви довго шукатимете той напрямок, у якому вас послали. Намагайтеся вибиратися на ринок у будні дні, ну в крайньому разі в суботу.

Найколоритніші ринки України - Привоз в Одесі

Чим цікавий: як писав Аркадій Хайт: якщо є на землі рай для гумористів, то це одеський Привоз. Це справжній Клондайк, золота жила веселощів. Тут нічого не треба придумувати, треба лише ходити по торгових рядах і записувати. І за покупцями, й за продавцями, оскільки тут усі однаково дотепні. Тут ніхто не скаже слова просто так. Навіть на найпростіше питання відповідь завжди буде незвичайною.

Як ставляться до туристів: позувати вам ніхто не буде, більше того, у 80% вилають, коли станете фотографувати. Але оскільки це Одеса, то градус конфлікту можна знизити гарним жартом.

Що можна купити: овочі, фрукти, м'ясо, птицю. Обов'язково купіть свіжі морепродукти. На "Привозі" величезний вибір риби. Як люблять жартувати місцеві, на питання, чи свіжа, тут відповідають: "Шо за питання? Тільки з моря".



Як дістатися: ринок розташований у пішій доступності від залізничного вокзалу Одеси на вул. Привозна, 14.

Час роботи: "Привоз" працює з 8:00 до 17:00 (деякі торгові крамниці до 19:00), понеділок - вихідний. ТЦ "Новий привоз" працює з 8:00 до 19:00.

Поради мандрівників: На "Привозі" треба обов'язково торгуватися. Навіть якщо у вас повні кишені грошей, навіть якщо ви нічого не збираєтеся купувати. Торгуйтеся, щоб просто стати учасником такого анекдотичного діалогу:

- Почім ваша скумбрія? - запитує покупниця.

- П'ятдесят гривень, - відповідає торговка.

- Дорого.

- Вам дорого - так знімайте сукню, кидайтеся в море й ловіть самі, так вам буде безкоштовно.

Найколоритніші ринки України - гуцульський базар у Косові

Чим цікавий: Косівський базар відомий не лише в Західній Україні, саме сюди приїжджають і з інших міст прикупити додому щось автентичне, унікальне, а, головне, якісне.

Як ставляться до туристів: у більшості своїй дуже позитивно, можна вільно фотографувати, навіть попросити попозувати.

Що можна купити: Майже всі речі - ручна робота місцевих майстрів. Тут можете прикупити кераміку, гуцульський одяг, вироби з дерева. Так, у Косові можете придбати карпатські вишиванки з неперевершеними візерунками. Ціна простої вишиванки від 160 гривень. До 3000 гривень може доходити ціна довгої сорочки ручної роботи, виплетеної бісером.



Як дістатися: до самого Косова з Києва найзручніше доїхати так: поїздом до Івано-Франківська, а звідти, просто з вокзалу стрибнути на маршрутку до Косова. Сам гуцульський базар розташований у центрі містечка.

Час роботи: ринок працює двічі на тиждень, у четвер і суботу, за винятком великих релігійних свят. У Карпатах не люблять довго спати і прокидаються разом з першою зорею, тому базар працює з 7 ранку.

Поради мандрівників: варто пропустити натовп перших покупців, які приїжджають із довколишніх селищ і навіть віддалених міст по оптові товари, і прийти сюди пізніше - близько 7-8 години ранку. Тут, серед безлічі дешевих корзин, ковдр і дерев'яних писанок, які продаються оптом, ви можете знайти справді рідкісні речі.

Найколоритніші ринки України - Калиновський у Чернівцях

Чим цікавий: за 20 років ринок став місцевою пам'яткою - сюди возять туристів. Гостям з інших країн розповідають про історію ринку й показують архівні фото та відеозаписи.

За розмірами ринок удвічі менший за той же Барабашово, але однаково територія просто величезна. У робочі дні тут близько 20 тисяч покупців, у вихідні - понад 50 тисяч.

Як ставляться до туристів: агресивно, тому краще камеру не світити зовсім. Причому агресія швидше від охоронців, ніж від самих працівників. Були зафіксовані випадки побиття людей, які намагалися знімати на ринку.



Що можна купити: від дитячих іграшок до продуктів харчування та автозапчастин. Утім, у першу чергу сюди їдуть по одяг: костюми, сорочки, светри, весільні сукні. Маса різного товару з Китаю, Туреччини, Польщі.

Як дістатися: ринок розташований недалеко від центру Чернівців, за 4 кілометри. Від залізничного вокзалу можна дійти пішки за 15 хвилин або доїхати маршруткою №40.

Час роботи: окрім понеділка, працює щодня з 6.00 до 14.00.

Враження мандрівників: Найкраще йти по одяг у середину базару. Там є оптовий сектор, але в роздріб теж продають.

Найколоритніші ринки України - Оптовий у Хмельницькому

Чим цікавий: це справжній символ міста. Якщо до Парижа їдуть подивитися на Ейфелеву вежу, то до Хмельницького їдуть (причому потоки людей не менші, ніж до Парижа) саме на місцевий ринок!

Ще якихось пару років тому з усіх куточків України організовувалися справжнісінькі "шоп-тури" на нічний ринок до Хмельницького. Людям забезпечували трансфер, харчування, і привозили просто до самого початку торгівлі. Зараз нічні ринки прикрили, проте потік людей не зменшився.



Що можна купити: Хмельницький базар - це сукупність дрібніших ринків, які розташовані поруч, тому купити тут можна буквально все. Ну хіба що крім танка й вертольота.

Час роботи: починаючи з 15 липня 2011 року, нічні базари скасовані - оптовий і роздрібні ринки переведені на єдиний графік. Працюють щодня, крім понеділка, з 6 до 15.

Як дістатися: від залізничного вокзалу маршрутками №23, 18, 50, 20 а також тролейбусом №14.

Поради мандрівників: перед тим, як поринути у вируюче море хмельницького базару, обов'язково перевірте, чи заряджені батареї у ваших мобільних телефонах. Залишитися без засобів зв'язку в цих нерегульованих потоках людей і всіляких пристосувань для перевезення товару досить ризиковано. Крім того, обов'язково домовтеся з вашими супутниками про те, де ви зустрічатиметеся, якщо хто-небудь із вас заблукає. Для цього найкраще знайти орієнтир, який знають усі, хто тут торгує, або добре помітну конструкцію, вивіску тощо.





На правах реклами