Ми у Facebook
28.08.2012, 14:11

В Україні заборонили рекламу 326 лікарських засобів

Міністерство охорони здоров'я України розробило перелік лікарських засобів, які заборонені для рекламування і відпускаються без рецепта, повідомляє прес-служба відомства.
Він включає в себе 326 препаратів. Формування переліку лікарських засобів здійснювалося відповідно до затверджених критеріїв.

Так, у список потрапили лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори. Наприклад, такі лікарські засоби, як Валокордин (містить у своєму складі фенобарбітал), Солпадеїн (містить у своєму складі кодеїну фосфат гемгідрат). Заборонена реклама лікарських засобів, які можуть викликати синдром звикання, що вказане в інструкції для медичного застосування, крім лікарських засобів для зовнішнього (місцевого) застосування. Наприклад, такі лікарські засоби, як Піколаксу, Жостеру КОРА (тривале застосування викликає звикання), Сени ЛИСТ (щоб уникнути звикання, препарат доцільно чергувати з іншими проносними засобами).

Якщо лікарський засіб застосовується винятково для лікування жінок у період вагітності та годування груддю, його реклама також заборонена. Наприклад, такий лікарський засіб, як Прегнавіт.

У список внесені лікарські засоби, які застосовуються винятково для лікування дітей до 12 років. Наприклад, ІБУНОРМ БЕБІ (застосовується для лікування дітей від шести місяців до 12 років), АНАФЕРОН ДИТЯЧИЙ, АДРІАНОЛ ДИТЯЧИЙ (діти до 12 років).

Ліки, які застосовуються для лікування туберкульозу, венеричних захворювань, особливо небезпечних інфекційних хвороб, ВІЛ / СНІДу, раку та інших пухлинних захворювань, хронічного безсоння, діабету, ожиріння (зокрема і лікарські засоби, що використовуються для зменшення маси тіла), імпотенції (еректильної дисфункції), також потрапили в список. Наприклад, такі лікарські засоби, як ГЕПАТОФІТ, КВАСОЛІ стулки плодів та інші, Ретинолу ацетат (вітамін А), Кальцію глюконат, РЕДУКТАН, Олія насіння гарбуза, ПРОСТАЛАД, Імпаза ЙОДДИЦЕРИН.

З дати набуття чинності наказу до Державного реєстру лікарських засобів України буде вноситися інформація про належність до лікарських засобів, рекламування яких заборонене. Вона буде доступна для суб'єктів фармацевтичного ринку та широкого кола зацікавлених осіб на офіційному сайті Державного реєстру лікарських засобів України.





На правах реклами