Ми у Facebook
30.08.2012, 13:07

У Кам’янці-Подільському небезпечний бразильський павук вкусив дитину

Небезпечний бразильський павук з’явився у Кам’янці-Подільському. Від його укусу постраждала півторарічна Настя.
Цього року люди неодноразово піддавалися нападам павуків. Так, з настанням спеки на Херсонщині жертвами павуків-каракуртів стало 17 людей, серед яких двоє дітей.

18 серпня подібний випадок стався і з півторарічною Настею, яка живе на Зіньковецькій набережній у Кам'янці-Подільському. Її вкусив павук, коли вона гралася лопаткою у дворі власного будинку. Від болю дівчинка закричала й кинулась бігти. До неї миттєво підбігла мати. Не зрозумівши, що сталося, вона підняла лопатку і побачила «кривдника» своєї дочки. Пані Тетяна, так звати матір Насті, не розгубилася. Швиденько помістила досі небаченого павука у банку і негайно зателефонувала до швидкої допомоги. На той час педіатричні бригади швидкої були на викликах. Матері порадили трішки зачекати. Та пані Тетяна не стала зволікати. Викликавши таксі, вона привезла донечку в приймальне відділення міської лікарні. Як зізнається матір, медики не поспішали надавати дівчинці допомогу, навіть із деяким скептицизмом поставились до факту укусу дитини павуком. Мовляв, павуки не кусаються. Дівчинка продовжувала капризувати. Через деякий час Настя стала сонною, що, очевидно, вказувало на дію отрути. Пані Тетяна відчула небезпеку. Медики їй запропонували викликати дитячого лікаря. Та це знову згаяний час. Мати самостійно відвезла свою доньку в дитячу лікарню. Там лікар приймального відділення, дізнавшись, що трапилося, негайно вколов Насті спеціальну сироватку. Дитині стало краще.

Та пані Тетяна не заспокоїлася. Вона почала з’ясувати, який саме павук вкусив її дитя. Чи правильно вжито протиотруту та що надалі робити з кублом павуків, які оселися у їхній домівці? Жодна служба відповідей жінці так і не змогла надати. Тоді пані Тетяна почала самостійно досліджувати, хто ж скривдив її доньку. Версія про «чорну вдову» відпала одразу. Павук, який вкусив півторарічну дитину, дуже схожий на один із різновидів бразильського мандруючого павука. Цей павук - відмінний мисливцем. Він є серйозною небезпекою для людей. При укусі він виділяє значну дозу отрути. Укус бразильського мандруючого в дорослої людини може викликати серйозну алергічну реакцію, а от у дітей...

Загалом, цей вид павуків зараховують до десятки найбезпечніших павуків на Землі.

У 1998 році такий бразильський мандруючий павук вкусив 23-річного американця, який перекладав коробку з бананами, де й ховалася ця комаха. На щастя, вчасна медична допомога врятувала молодого чоловіка від алергічного шоку та смерті. Ось як описав свій стан потерпілий: «Здавалося, що в руці шип, а голова як повітряна кулька. Груди стискало і не давало дихати. Думав, що помру».

Яким же чином бразильський мандруючий павук потрапив у помешкання кам’янчанки пані Тетяни? На думку матері Насті, яйця бразильського мандруючого павука могли потрапити в їх оселю разом із австралійським ламінатом, який вони придбали декілька місяців тому у одному із будівельних супермаркетів міста.

Дістався їм цей «скарб», то дістався, але яким чином позбутися цього екзотичного гостя, родина пані Тетяни не знає. Зазвичай для боротьби з такими павуками застосовують креозот або низько-токсичні інсектициди групи пиретринів, які виготовляються на основі ромашки та хризантеми.

За консультацією ми звернулися у КП «Профдизінфекція». Як пояснила нам провідний фахівець цього підприємства Марія Бадовська, вони ще жодного разу не мали справу з такими випадками, а тому у них немає засобів боротьби з цими павуками.

А отже, питання «Як позбутися небезпечного екзотичного гостя?», залишається відкритим. Родина пані Тетяни з острахом продовжує жити в своєму будинку...

Зміна клімату, а з ним і поява екзотичних для нашого регіону тварин, комах та хвороб змушує замислитись над «підвищенням» кваліфікації наших лікарів, ветеринарів, санепідеміологів тощо.





На правах реклами