Ми у Facebook
31.08.2012, 10:06

В останній день літа рівняни зможуть побачити Блакитний Місяць

Кримська астрофізична обсерваторія нагадує, що сьогодні, 31 серпня, в останній день літа, можна буде спостерігати за Блакитним Місяцем.
Як коментує це рідкісне астрономічне явище доктор фізико-математичних наук та заступник директора з наукової роботи Науково-дослідного інституту «Кримська астрофізична обсерваторія» Олександр Вольвач: «Блакитний місяць з’являється в середньому раз на три роки. Якщо зовсім точно, то на 2,7154 років», інформує pedpresa.com.

Тобто відомий вислів Once іn a Blue Moon (одного разу за Блакитного Місяця) є еквівалентом украй рідкісного явища. Наступного разу це рідкісне астрономічне явище можна буде спостерігати лише в липні 2015 року.

Однак, за словами вченого, йдеться не про колір. Олександр Вольвач пояснює, що блакитним називають другий повний місяць протягом календарного місяця, зумовлений оптичним ефектом. Мікроскопічні частинки в повітрі заломлюють світло в особливий спосіб, тому Місяць здається блакитним.

Нагадаємо, що перший повний місяць цьогоріч був 1 серпня.

До речі
Цікаво, що сучасний термін “блакитний місяць” з’явився в 1946 р. у статті журналу Sky & Telescope. Це було помилкове трактування терміна в альманасі старого фермера, який так називав четвертий повний місяць у сезоні замість звичайних трьох. Зазначимо, найчастіше Місяць блакитного кольору бачили в сезон пожеж – улітку. Крім лісових пожеж, Місяць у синій колір може забарвити і дим від виверження вулканів.





На правах реклами