Ми у Facebook
04.09.2012, 09:38

Рівненські музейники реставруватимуть срібні прикраси часів Володимира Великого [+Фото]

Волинські археологи виявили скарб срібних прикрас у Володимирі-Волинському.
Наприкінці серпня 2012 року у місті Володимирі-Волинському на території гімназії №4 розпочали проводити земляні роботи з метою прокладання нових комунікацій. Роботи проводились на території посаду літописного Володимира в урочищі Апостольщина.

Неподалік та безпосередньо на місці прокладання траншей у 1990-х та на початку 2000-х років експедиція під керівництвом Святослава Терського проводила археологічні роботи. ДП "Волинські старожитності" спільно з управлінням культури Волинської облдержадміністрації уже в перший день земляних робіт зупинили її проведення. І відразу ж розпочалося археологічне дослідження у межах наявних траншей, інформує Прес-центр ДП "Волинські старожитності".



Експедиція під керівництвом Олексія Златогорського, працівників Михайла Вашети (керівник розкопу), Сергія Панишка, Тараса Верби, Назара Новака, Олексія Балика, Володимира Чопюка та студентів-музеєзнавців І курсу Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (Юрій Масловський, Юрій Штець) виявила і дослідила 14 об'єктів давньоруського часу.



В одному з об'єктів, знищеного траншеями, прокладеними у 1960-1970-ті рр., було виявлено скарб срібних прикрас давньоруського періоду. Скарб сильно пошкоджений і потребує негайної реставрації. Він складається із срібних шийної гривні, пластинчастого браслета, витого браслета, скроневих кілець (сережки "київського" типу), колтів, хрестиків та намиста. Зокрема, скроневі кільця (сережки так званого "київського" типу) виготовлені зі срібла, оздоблені зерню, пустотілі в середині, розміром біля 1 см в діаметрі, за аналогіями датуються ХІ - першою половиною ХІІІ ст. Намисто, з пустотілих срібних пластин, з пласкою стороною з одного боку і випуклою - з іншого, по кінцям оздоблені фігурками у вигляді голови змії, мають три отвори з кожного боку, виготовлені з тонкого срібла, довжиною 2-2,5 см. Аналогії даним виробам потребують додаткових пошуків. Хрест мармуровий, рівносторонній, оздоблений по раменам срібними пластинами, прикрашеними зерню, за аналогіями є виробом візантійського походження. Фрагмент срібної шийної гривні, виготовленої з дроту, що налічує більше 6 витків, товщиною 0,5 см, в перетині прямокутний, за аналогіями датується ХІ - першою половиною ХІІІ ст. Фрагмент колту, пустотілого всередині, складеного з вдох спаєних пластин, має бронзову дужку, ймовірно орнаментований фігурою птаха.






Поруч зі скарбом виявлено фрагмент верхньої частини гончарного горщика ХІІ - першої половини ХІІІ ст., що містив сліди окислення кольорового металу.
На сьогоднішній день роботи завершено, скарб передали на реставрацію у Рівненський краєзнавчий музей.






На правах реклами