Ми у Facebook
08.09.2012, 08:30

На Хмельницькій атомній добудують два енергоблоки вартістю 40 мільярдів гривень

На Хмельницькій атомній електростанції добудують два нові енергоблоки, на кожному з яких встановлять реактор потужністю 1000 мегават. Про це йдеться у законі, прийнятому Верховною Радою України учора, 6 вересня. Загальна вартість будівництва - майже 40 мільярдів гривень. Гроші на будівництво позичатимуть... у Росії.
Верховна Рада України на своєму засіданні 6 вересня ухвалила в цілому закон України "Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції".

Законом передбачено, що на кожному енергоблоці буде розміщено реакторну установку типу ВВЕР-1000/В-392. Електрична потужність кожного енергоблоку складає 1000 МВт.

Раніше Кабінет Міністрів розпорядженням № 498-р від 4 липня 2012 року схвалив техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) спорудження третього і четвертого блоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) загальною вартістю 39 млрд. 566,294 млн. грн.

Згідно із повідомленням інформаційного центру ВП ХАЕС, на період спорудження енергоблоків, чисельність персоналу задіяного в будівництві становитиме понад 4 тис. осіб. Із введенням в експлуатацію енергоблоків на станції буде створено 1,9 тис. нових робочих місць.

Закон набирає чинності наступного дня після його опублікування.

Фінансувати будівництво український уряд планує за рахунок кредиту, який візьмуть у Росії.

Російська сторона забезпечить організацію його фінансування та введення в експлуатацію енергоблоків.

Кошти будуть спрямовані на оплату товарів, робіт і послуг, які постачаються з Російської Федерації в Україну або закуповуються в Україні. За рахунок залучення таких кредитів планується забезпечити фінансування 80% вартості будівництва енергоблоків.

Ще 20% вартості будівництва передбачається за рахунок тарифу на електричну енергію для ДП "НАЕК "Енергоатом".

Кредитну угоду з Росією щодо спорудження енергоблоків уряд планує укласти до кінця 2012 р.





На правах реклами