Ми у Facebook
24.09.2012, 13:40

Селяни Рівненщини можуть збільшити прибутки з виробництва молока

Збільшити закупівельну ціну на молоко другого ґатунку до 2,2 гривні вирішив Кабінет Міністрів. Однак для збільшення прибутків селяни мають подбати про покращення якості продукції та документальне оформлення співпраці з молокозаводами.
За словами першого заступника начальника головного управління агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надії Переходько, у краї моніторять закупівельні ціни на молоко. Так, у серпні селянам за кілограм платили лише 1,7-1,8 гривні, тоді як у торгівельній мережі літр молока коштує 8 гривень.

— Ми неодноразово зверталися до профільного міністерства та Кабміну з проханням на державному рівні розробити єдиний порядок встановлення мінімальної закупівельної ціни на молоко, — наголосила Надія Переходько.

Нещодавно Кабінет Міністрів України пішов назустріч сільським виробникам молока. Уряд ухвалив постанову, відповідно до якої закупівельна ціна на молоко другого ґатунку повинна бути не нижчою, ніж 2 гривні 20 копійок за кілограм. Тепер відстежувати ситуацію на ринку молока має державна інспекція з контролю за цінами спільно з облдержадміністрацією.

Втім, отримати вигоду від цього селяни зможуть не одразу. Адже класифіковане за ґатунком молоко зазвичай можуть здавати лише сільгосппідприємства, які мають все необхідне обладнання для зберігання та транспортування сировини. Селянське молоко виробники приймають як неґатункове.

— Ринок молока в області чітко поділений між молокозаводами області, навіть у приватній селянській сфері. Раніше збільшення закупівельної ціни для населення ініціювала конкуренція молокозаводів. Однак останнім часом майже всі виробники диктують ціну 1,7-1,8 гривні за літр. Такі дії стануть предметом окремого дослідження, — зауважив керівник Рівненського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктор Боденчук.

Натомість, на думку керівника Антимонопольного комітету, населення саме має відстоювати своє право на підвищення закупівельної ціни. А саме: вимагати документального оформлення процесу прийому молока підприємствами, проведення лабораторних досліджень якості молока. Сприятимуть у цьому і заснування сільськогосподарських кооперативів, які домагатимуться встановлення в селах відповідного холодильного обладнання. Тоді заводи будуть змушені приймати молоко населення за другим ґатунком якості.





На правах реклами