Ми у Facebook
01.10.2012, 15:34

У Рівному на творчому вечорі "Бу-Ба-Бу" Олександр Ірванець "попросив" для себе пам'ятник [+Фото]

У Рівненському обласному музично-драматичному театрі відбувся творчий вечір поетичного об'єднання "Бу-Ба-Бу". Близько чотирьох років Олександр Ірванець, Юрій Андрухович та Віктор Неборак не виступали разом. Але на запрошення шанувальників митці приїхали до Рівного й подарували незабутній концерт.
Літературному об'єднанню "Бу-Ба-Бу" уже 27 років. І за словами самих "бубабістів", саме на стільки років вони себе й відчувають - ну максимум 28-29 :)

Вони читали старі свої вірші, й презентували нові. А реакція переповненої глядацької зали підтверджувала - творчість "Бу-Ба-Бу" актуальна й по сьогоднішній день.



Щоправда, спочатку метри віршованого слова надали мікрофон молодим рівненським поетам, які чи не вперше читали вірші перед настільки великою аудиторією. Публіка почула вірші Олени Черніговець, Вікторії "Дикобраз" Шиманюк, Марка Оплачка та Маргарити Самборської.

Привітавши оваціями виступи молодих поетів, зал іще тепліше зустрів самих гостей, і вони віддячили за теплий прийом неперевершеними віршами й оригінальним гумором.



Та Олександр Ірванець, який оголошував виступи молодих поетів, спочатку вирішив ввести публіку в оману.

- Зараз на цю сцену вийде гість з Івано-франківська, молодий поет, маловідомий, його твори видавалися в Івано-Франківській обласній друкарні... - сказав Олександр Ірванець.

І тоді зі свого місця піднявся "Патріарх" "Бу-Ба-Бу" Юрій Андрухович.

"Маловідомий гість" порадував рівнян поезією, яка до цього часу на літературних вечорах не звучала. Юрій Андрухович відшукав вдома маленьку збірочку "Середмістя" 1987 року, вірші з якої й почули рівняни.

Після Андруховича виступив "Прокуратор" Віктор Неборак, а за ним і "Підскарбій" - Олександр Ірванець. Змінюючи один одного, поети постійно жартували одне над одним. Коли Ірванця змінював Андрухович, Олександр сказав, що багато чого у Юрія навчився. Й прошетопів на вуху Андруховичу: "Навчився, звісно ж, поганого!" :)



Цікаво, що в театрі збереглася унікальна річ - скелет птаха, який стояв на сцені ще під час найпершого виступу "Бу-Ба-Бу". Це був 1987 рік. І через стільки років він опинився на сцені знову.

До слова, на концерт зібралися не лише рівненські шанувальники. Приїхало багато любителів поезії з Острога, Луцька, Львова, Києва і навіть з Івано-Франківська.



На завершення виступу Олександр Ірванець презентував рівненській публіці вірш, адресований рівнянам, - "Рівний Рівному". У ньому Олександр прозоро натякнув, що колись у Рівному стоятиме пам'ятник Ірванцю й молодь призначатиме біля нього побачення.



- Вечір виправдав наші очікування, - розповів по завершенні Олександр Ірванець. - Сподівалися, звісно, що прийде багато людей, і дуже приємно, що люди відгукнулися на наше запрошення. Ми понад чотири роки не виступали на одній сцені і, якщо будуть запрошувати в інші міста, будемо раді й обов'язково приїдемо.



Ще більше вразила переповнена зала театру Юрія Андруховича.

- В Івано-Франківську стільки б не прийшло, - пожартував Юрій Андрухович. - Мене там ніхто не бачить, бо я вдома сиджу.



Юрій Андрухович зауважив, що, на відміну від Ірванця, пам'ятник собі не хотів би.

- Це найгірше вшанування для поета, - сказав Юрій Андрухович. - Куди краще, щоб після смерті продовжували видавати мої книги, читати їх та обговорювати.



Йдучи зі сцени, усі "бубабісти" залюбки роздавали автографи, спілкувалися й фотографувалися з шанувальниками.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ