Ми у Facebook
04.10.2012, 16:23

На Рівненщині виборців навчатимуть відстоювати своє право на вибір

На Рівненщині стартував проект "Правова підтримка та просвіта для вразливих верств населення через мережу стаціонарних та мобільних громадських приймалень". Презентували його представники "Комітету виборців України" й відзначили, що нині виборці бояться вголос говорити про порушення та відстоювати свої права у судах.
Поки кандидати на потрапляння до парламенту наввипередки намагаються сподобатися своїм виборцям, самих людей турбують питання чи зможуть вони проголосувати, чи зможуть захистити своє право у суді й зробити справді свідомий вибір.

Допомогти виборцям у вирішенні цих та інших питань має проект "Правова підтримка та просвіта для вразливих верств населення через мережу стаціонарних та мобільних громадських приймалень".

- Цей проект не проводиться лише під ці вибори, - зазначив виконавчий директор РОГО "Комітет виборців України" Микола Глотов. - Завдяки ньому впродовж трьох років будуть створені можливості для надання первинної і вторинної правової допомоги громадянам, зокрема у питаннях вирішення спорів у судах, а також інформування виборців про можливості отримання безоплатної правової допомоги.

У "Комітеті виборців України" відзначають, що правову та інформаційну підтримку виборців вони уже надають. Зокрема розпочала роботу "гаряча" телефонна лінія КВУ "Захисти право на вибір-2012!", а також громадські приймальні, що діють у Рівному, Сарнах та інших містах.

Зателефонувавши за номерами (044) 425-21-66 та 425-23-01 та прийшовши у приймальню виборці зможуть отримати кваліфіковану консультацію від юристів організації з питань виборчого законодавства, повідомити про порушення, вчинені учасниками виборчого процесу, дізнатися про можливі шляхи захисту своїх прав та інтересів.

Особливу увагу планують присвятити малозахищеним верствам населення та тим людям, що голосуватимуть вперше.

- У жовтні наші юристи продовжуватимуть надавати громадянам консультації, проведуть близько 80 виїзних консультацій для мешканців сільської місцевості та 16 семінарів для студентів ВНЗ області, - розповів Микола Глотов. - Також буде проводитися широка просвітницька кампанія через ЗМІ та розповсюдження правопросвітницьких буклетів.

Представники Рівненського КВУ відзначили, що нині фіксують чимало проблем у ході передвиборчої кампанії.

- Через зміну порядку проведення жеребкування і формування складу ДВК виникло чимало проблем, - пояснює Микола Глотов. - Через це в результаті було виявлено чимало "двійників" у складах ДВК, навіть у межах різних округів. Тому наразі в більшості ДВК області тривають значні ротації складів комісій. А це в свою чергу призводить до дезорганізації виборчого процесу. На сьогодні близько половини ДВК Рівненщини ще не провели своїх перших засідань, члени комісій не прийняли присяги, а тому фактично не мають повноважень виконувати свої функції.

Представники РОГО "Комітет виборців України" зауважують, що через зміну законодавства постраждали й ті, хто у день голосування не матиме змоги дістатися до своєї дільниці. А це багато заробітчан та, наприклад, працівників правоохоронних органів, що охоронятимуть порядок на дільницях. Згідно із законодавством голосувати можна лише у межах свого округу, а в іншому окрузі - ні.

Так само невизначеною залишається ситуація з тими, хто голосуватиме на дому, адже вони мусять пред'явити довідку про стан здоров'я, а навіть у медичних закладах, за словами Миколи Глотова, не знають який нормативний акт регулює видачу таких довідок і хто має їх видавати. Це питання у "КВУ" продовжують вивчати.

- Ми щодня отримуємо інформацію про факти порушень виборчого процесу, - зауважує Микола Глотов. - Але коли мова доходить до того, чи готові ви це документально підтверджувати, звертатися з заявою, то люди бояться й відмовляються.

У "КВУ" відзначають, що правову підтримку виборцям надаватимуть як до виборів, так і після них, а також під час президентської виборчої кампанії 2015 року.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
В інтернеті з’явився ресурс ELECTUA.ORG для моніторингу виборів
Виборцю – про вибори: що варто пам’ятати рівнянам?





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ