Ми у Facebook
06.10.2012, 12:06

Осінні канікули: поєднуємо приємне з корисним

Осінні канікули для ваших дітей не за горами. Щоб порадувати ваших школяриків, ви запланували мандрівку за кордон. Тепер справа за малим - вирішити, куди податися.
Пропонуємо розглянути варіант найкращих дитячих парків розваг. Але не простих, а збудованих за мотивами популярних дитячих книжок.

"Світ Астрід Ліндгрен", Віммербю, Швеція

Ех, а пам'ятаєте старий добрий фільм "Пеппі Довгапанчоха"? Не знаю, як вам, але мені важко було відірватися від екрана телевізора, і я раз за разом переглядала цю стрічку. А коли стала трішки старшою, взялася за книгу.

Письменниця Астрід Ліндґрен надзвичайно популярна у себе на батьківщині. Тому не дивно, що шведи створили парк розваг за мотивами однієї з її книг - "Пеппі Довгапанчоха".

Хоча ні, вони планували створити парк однієї книги, але в остаточному варіанті вийшов збірний парк найвідоміших книг письменниці: "Малий і Карлсон, що живе на даху", "Расмус-волоцюга", "Пеппі Довгапанчоха", "Брати Лев'яче Серце". І отримав цей парк-мікс назву "Світ Астрід Ліндгрен".



Історія створення: "Світ Астрід Ліндгрен" був заснований 20 років тому, в 1981 році, і сьогодні він займає територію 130 тисяч квадратних метрів.

Що можна побачити: перше, куди вам просто необхідно піти зі своєю дитиною - "Крихітне містечко". Будинки в ньому трохи вище зросту дитини: це зменшена копія міста Віммербю часів дитинства Ліндгрен. Ви можете самостійно оглянути пам'ятку, або ж замовте екскурсійного гіда, який достеменно розповість про всі важливі місця, що пов'язані з письменницею. Звісно, екскурсовод розмовлятиме англійською.

У "Світі Астрід Ліндгрен" ви зможете відвідати і славнозвісний дах Карлсона. А якщо ви щасливець, то побачите і самого героя з пропелером. Але знаєте, у шведів ставлення до книжкового героя Карлсона інакше, ніж в нас. Для них Карлсон - егоїстична особа. Та ще й зла. Не вірите? Подивіться, як його зображують у шведському фільмі http://www.youtube.com/watch?v=Yt02epTRQfk

Наступне місце для ваших відвідин - вілла "Курка", славнозвісне житло Пеппі Довгапанчохи. Або ж сарай Расмуса і стародавній замок, де народилася ще одна героїня казки - Ронья, дочка розбійника.

Більше того, територією парку розгулюють персонажі книг Ліндгрен. У вас є можливість сфотографувати їх з вашої дитиною.



У певні години на одній з двох сцен - великій чи малій - проходять вистави: театральні постановки і концерти фолк-музики, виконують яку все ті ж герої Ліндгрен. А, крім того, на території парку працює ляльковий театр.

Вартість квитків: 24,5 євро для дітей і 36,5 євро - для дорослих.

Як дістатися: парк розташований в місті Віммербю. Зі Стокгольма можна доїхати на прямому поїзді до станції Віммербю (ходить 1 раз на день). Час в дорозі - 2,5/3 години.

Від Віммербю до парку можна проїхати на приміському поїзді до станції Astrid Lindgrens Varld, від якої до входу в луна-парк треба пройти 100 метрів.

Якщо їхати на автомобілі, то з боку Стокгольма (Stockholm) до Віммербю веде національна магістраль №34. Їхати потрібно через Лінчепінг (Linkcheping). З Гетеборга (Geteborg) проїхати в парк можна по магістралі №40, минаючи Йонкопінг (Jonkoping). Якщо місцем вашого перебування в Швеції буде Мальме (Malme), то в "Світ Астрід Ліндгрен" ви потрапите, вирушивши по магістралі №23 через Маліллу (Malilla).



У розпорядженні тих, хто вирішить залишитися на ніч у парку, - дерев'яні котеджі. Зняти один з них на ніч коштує близько 250 доларів. Однак місця потрібно бронювати заздалегідь. Зробити це можна на офіційному сайті парку www.alv.se.

Світ Діккенса, Чатем, Великобританія

Попереджаю одразу, заздалегідь познайомте свою дитину з творчістю Чарльза Діккенса. Якщо ваше дитя не читало хоча б одного твору письменника, парк не зрозуміє. Це місце здасться йому занадто похмурим.

Історія створення: для туристів парк відкрився 24 травня 2007 року. А створений він був владою Великобританії, щоб повернути інтерес молоді до творчості Чарльза Діккенса. "Світ Діккенса" побудований на місці старої верфі, де кілька років працював батько майбутнього письменника.

Що можна побачити: засновники парку доклали максимум зусиль, щоб передати атмосферу Лондона XIX століття. Темні провулки, облізлі стіни, перекошені дахи, брудні стічні канави. Ці декорації достовірно зображують Британію Вікторіанської епохи, коли жив і творив письменник.



Для початку відведіть свою дитину до школи на території парку. У ній вона зможе посидіти за партою, де навчався Ніколас Нікльбі - головний персонаж роману "Життя і пригоди Ніколаса Нікльбі".

Потім у вас є можливість залізти в яму боржників і побувати в будинку жаднюги Скруджа, де герой твору "Різдвяні повісті" зустрівся з трьома примарами: Привидом Минулого Різдва, Привидом Теперішнього Різдва, Привидом Майбутнього Різдва.

Також ви можете подивитись цікаву театральну виставу за мотивами одного з романів Діккенса.

Але особливу популярність у відвідувачів має поїздка на човні по маршруту, яким втік від правосуддя Мегвіч з роману "Великі сподівання".

Думаю, що в організаторів парку все гаразд з гумором. Адже дитячий майданчик вони перетворили в лігво Фейгіна, персонажа роману "Пригоди Олівера Твіста". Як відомо, Фейгін вчив своїх юних підопічних злодійству, стверджуючи, що діти краще засвоюють знання, якщо піднести їх в ігровій формі.



Як дістатись: парк розташований в англійському місті Чатем. Поїздом South Eastern від вокзалу London Bridge доїжджаєте до міста Дартфорд. Там сідаєте на автобус 96 або 428 і доїжджаєте майже до парку.

Вартість квитків: 8 фунтів дитячий і 13 дорослий.

"Печера Марка Твена", Ганнібал, США

Пам'ятаєте сюжет роману Марка Твена "Пригоди Тома Сойєра", коли малих мандрівників закрили у печері містечка Ганнібал? Виявляється, що ця печера не плід авторської уяви, а таки реальна, як ми з вами. І тепер це місце є справжньою Меккою для поціновувачів таланту американського письменника.

Вперше печеру знайшов один із мешканців містечка, Джек Сіммс, під час полювання взимку чи то 1819, чи то 1820 року (історія замовчує точну дату цієї події). Якщо думати логічно, то печера зараз повинна носити ім'я цього першовідкривача і називатись "Печера Джека Сіммса". Але влада містечка вирішила, що все-таки вигідніше печері носити ім'я найшанованішого жителя міста Ганнібал, ніж якогось там невідомого чолов'яги.

Карстова печера довжиною трохи менше 3,5 кілометрів складається з кількох ярусів, з'єднаних звивистими переходами. Печера електрифікована, і її відвідини не вимагають особливих навичок. Тим не менш, туристам рекомендується не відставати від екскурсовода, щоб не опинитися в становищі Тома Сойєра і Беккі Тетчер.

Що можна побачити: спершу екскурсовод повідає вам все про життя і творчість Марка Твена. Потім ви дізнаєтеся, що печера була не лише притулком для вигаданих героїв роману письменника. У печері на деякий час знайшов прихисток відомий американський злочинець Джессі Джеймс.

А ще повідають легенду, що за часів дитинства Марка Твена довгий час печеру обходили стороною. Подейкували, що в ній дивакуватий хірург із Сент-Луїса зберігав тіло своєї загиблої чотирнадцятирічної доньки, заспиртоване в двошаровому циліндрі.



Незважаючи на таке похмуре минуле, зараз печера Марка Твена є дуже популярною серед місцевих романтиків: час від часу під її склепіннями грають весілля. Тут навіть є спеціальне місце для проведення церемоній, позначене табличкою «Весільний кут».

Як дістатися: місто Ганнібал розташоване поблизу кордону округів Меріон і Роллс у штаті Міссурі

Вартість квитків: 2,10 - 9,95 доларів - для дітей, 15,95 доларів - для дорослих.



"Світ Мумі-Тролів", Наанталі, Фінляндія

От шведи цінують своїх національних героїв, відкриваючи парки розваг ("Світ Астрід Ліндгрен"). Так чому ж фінам не відкрити парк розваг за мотивами книги відомої фінської письменниці Туве Янссон? Перша книга письменниці про мумі-троллів опублікована в 1945 році. З цього часу розпочалась справжнісінька епоха мумі-тролів. Книги Янссон були перекладені більш ніж на 30 мов. Фігурки маленьких тролів, посуд і одяг з їхнім зображенням - чи не найбільш ходова сувенірна продукція у Фінляндії, а персонажі книг Янссон навіть прикрашали борти літаків авіакомпанії Finnair.

Що можна побачити: у парку "Світ Мумі-Тролів" ви зможете зануритись у справжнісіньку атмосферу казок письменниці Янссон.



На невеликому острові, де розташований парк, помістилися табір Нюхмумрика, майстерня Хропсі, печера Гаттіфнаттів і блакитний будиночок Мумі-тролів. Крім того, у парку є аж ніяк не вигаданий піщаний пляж, тому варто захопити з собою купальне знаряддя.

До речі, в закусочній можна скуштувати страви, приготовані за рецептами Мумі-мами: тефтелі в томатному соусі, овочевий рулет і стейк з курячого філе. А лист, відправлений з місцевої пошти, буде доставлено адресату в будь-яку точку земної кулі - зі штемпелем Мумі-долу на конверті.

Як дістатись: найпростіше до Наанталі дістатися на автобусі з міста Турку. Поїздка недовга і займає менше півгодини. Для ідеальних канікул ви можете подолати цю відстань на пароплаві по архіпелагу. Якщо ви приїжджаєте зі Швеції, кожен день сюди прибувають пороми компанії FinnLink. Найближча залізнична станція і аеропорт розташовані в Турку, що всього в 16 кілометрах від міста.

Вартість квитків: від 8 євро для дітей і 25 для дорослих.



"Парк Піноккіо", Коллоді, Італія

А ви знали, що минулого року маленький дерев'яний хлопчик Піноккіо відсвяткував 130-й день народження, а парк Піннокіо - 55 років з часу свого заснування?

Карло Лоренціні, більше відомий під псевдонімом Карло Коллоді, почав друкувати оповідання про ляльку Піноккіо в липні 1881 року в першому італійському спеціалізованому дитячому виданні.

Ось уже понад 7 мільйонів туристів побували в місті Коллоді (Collodi) в парку Піноккіо (Parco Pinocchio) з моменту його заснування у 1956 році.

Що можна побачити: парк Піноккіо в місті Коллоді - не лише парк розваг. Тут ваші дітки потраплять у справжню казкову країну.

На вас чекає країна іграшок, скульптури персонажів казки, театральні сцени. В парку регулярно проводяться практичні заняття з виготовлення ляльок для дітей (правда, лише італійською мовою).

Батьки ж зможуть помилуватись роботами відомого італійського скульптора П'єтро Консаргойя.

Є у парку і страшні сцени з казки. Так, при вході ви побачите скульптуру з чотирьох кроликів, що несуть на спинах маленьку домовину: за сюжетом вони прийшли за Піноккіо, коли той відмовлявся приймати ліки.

Поряд з Парком Піноккіо розташована Вілла Гарцоні, а також Будинок Метеликів, де під скляним куполом мешкають екзотичні комахи.

Як дістатися:

На автомобілі - автострада A11 Lucca-Firenze, вихід Chiesina Uzzanese, далі 9 кілометрів на північ.

На поїзді - лінія Віарджіо - Флоренція (Viareggio-Firenze), станція Пеша (Pescia).

Літаком - аеропорт Пізи Galileo Galilei (www.pisa-airport.com), Флоренція Amerigo Vespucci (www.aereoporto.fi renze.it)



"Аліса в країні див", Борнмут, Великобританія

Навіть якщо ви не є поціновувачем творчості Льюїса Керолла, все одно відвідайте з вашою дитиною парк розваг "Аліса в країні див". Хоч парк не вразить вас своїми розмірами, в ньому є, на що подивитися. Майже щодня в парку влаштовують розважальні шоу для дітей та лялькові вистави в місцевому театрі.

Що можна побачити: парк умовно поділений на три зони - "Adventureland", "Wonderland", "Wildthing".

Зона "Adventureland" порадує ваших дітей різноманітними атракціонами: паровозиками, каруселями, американськими гірками, трамплінами і великим батутом. Також ваші малюки зможуть погратись з різноманітними домашніми тваринками.

Зона "Wonderland" - це безпосередньо чарівний світ Аліси. Ігрова площадка збудована у вигляді палацу Чеширського кота, каруселі - великі чашки зі сцени чаювання. Імпровізований театр порадує різними сценами з казки. Але найцікавіше - це величезний лабіринт, який є третім завбільшки у всьому Сполученому Королівстві, і з якого дійсно не так просто вибратися. Складається лабіринт з 5200 кущів та понад 2 кілометрів стежок, серед яких дуже легко заблукати, незважаючи на усілякі підказки.



Зона "Wildthing" являє собою великий критий ігровий комплекс з гірками, каруселями і ресторанами, який відчинений для відвідування цілий рік в будь-яку погоду.

Як дістатися: парк розташований в Борнмуті, в 160 кілометрах від Лондона. Багато доріг в Борнмут проходять через трасу M27, що плавно перетікає в автостраду А31. Проїхавши місто Рінгвуд, слід повернути ліворуч на трасу A338 і рухатися у напрямку до Борнмута.

Борнмут має добре розвинену інфраструктуру: місто обслуговується громадським транспортом, мережею залізниць, міжнародним аеропортом та прилеглими портами.

Аеропорт Борнмута розташований усього в 10 хвилинах їзди на авто і в 15 хвилинах їзди на автобусі від центру міста і обслуговує як внутрішні, так і закордонні рейси. В аеропорт Борнмута здійснюються щоденні рейси з Глазго, Дубліна і Барселони. З аеропорту до центру міста курсують автобуси лінії A1 (графік роботи: з 07:00 до 19:00).



Неподалік від Борнмута розташований аеропорт Саутгемптона. Дістатися звідти до центральної залізничної станції Борнмута можна на поїзді (час у дорозі близько 45 хвилин), станція відправлення якого розташована в кількох кроках від терміналу.

Найближчі до Борнмута лондонські аеропорти - це Хітроу та Гатвік. З центральної автобусної станції Хітроу (термінали 1 і 2) в Борнмут курсують автобуси National Express (в дорозі 2 години 15 хвилин). National Express також організовує автобусне сполучення в Борнмут з Гатвіка (3 години 30 хвилин), Станстеда (4 години 30 хвилин) та Лутона (4 години).

Вартість квитка: 11,25 фунтів.

Worlds of Fun, Канзас-Сіті, США

Американський парк розваг Worlds of Fun присвячений роману Жуля Верна "Навколо світу за 80 днів".

Що можна побачити: Парк розділений на п'ять секцій: Скандинавія, Африка, Європа, Схід і Америка. Але пройтися точно за маршрутом Філеаса Фоґґа у відвідувачів Worlds of Fun не вийде: тут подорож починається зі Скандинавії, у героя Жуля Верна - з Парижа.

Парк "Worlds of Fun" може похвалитися кількома унікальними атракціонами: зокрема, тут є одна з найзнаменитіших каруселей у світі - Grand Carrousel. Вона була побудована в 1926 році для всесвітньої виставки у Філадельфії на честь 150-річчя проголошення незалежності США. Для кожної з 64 дерев'яних конячок був розроблений унікальний дизайн.



Поруч з парком розташоване Worlds of Fun Village - імпровізоване селище, в якому можна залишитися переночувати. Влітку ніч для сім'ї з 3-х чоловік обійдеться в 175 доларів.

Як дістатися: міжнародний аеропорт Канзас-Сіті розташований в 32-х кілометрах від міста. На території аеропорту є зупинка місцевої автобусної компанії. Автобуси курсують від аеропорту до центра міста.

Вартість квитків: 29,99 доларів - для дітей, 44,99 доларів - для дорослих.





На правах реклами