Ми у Facebook
09.10.2012, 10:40

Який грип загрожує Рівненщині цьогоріч?

Кашель, нежить, підвищення температури, слабкість. Усе більше мешканців Рівненської області скаржаться на погіршення самопочуття через ГРВІ. А лікарі припускають: епідемія грипу буде серйозною.
Лікар-епідеміолог Рівненської обласної СЕС Віктор Мороз наголошує, що саме у жовтні традиційно зростає кількість хворих на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції.

— Осінь — це пора сезонного підйому захворюваності, — каже Віктор Мороз. — Грип залишається єдиною інфекційною хворобою, яка щороку викликає епідемії.

Оскільки очікуємо циркуляцію нових вірусів грипу, то можна припустити, що епідемія грипу буде серйозною. Під час епідемічного сезону 2012-2013 року в нашій країні прогнозується сумісна циркуляція вірусів грипу A(H3N2), а саме — нового штаму А/Вікторія/361/2011 і нового штаму вірусу грипу В/Вісконсін/1/2010.

До того ж не виключена можливість циркуляції вірусу грипу А/НШ1/Каліфорнія/2009, але його роль буде другорядною.

За статистичними даними, протягом року понад 20% населення України щороку хворіє на грип. Недуга небезпечна своїми ускладненнями і ризиком смерті.

За словами Віктора Мороза, грип має симптоми, схожі з іншими ГРВІ, але є набагато небезпечнішим.

— Найчастіше ускладнення — це пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Також внаслідок ускладнень грипу нерідко розвивається серцева недостатність, — зауважує Віктор Мороз.

У період сезонного підйому захворюваності лікарі радять бути уважними до свого здоров’я.

— Грип передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. Усі в радіусі двох метрів навколо хворого перебувають у зоні зараження.

Хворий, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом 7 днів, — зауважує Віктор Мороз. — Досі найнадійнішим засобом захисту від захворювань на грип вважається щеплення протигрипозними вакцинами. Тому варто проконсультуватися з лікарем і зробити щеплення, щоб не хворіти.

І, звичайно, не забувати про народні засоби профілактики: лимон, малину, часник.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Народні засоби від кашлю: медом, цибулею і травами
Поради рівнянам від подільського цілителя-фітотерапевта





На правах реклами