Ми у Facebook
10.10.2012, 11:33

Поради рівненських податківців: якщо перевищено обсяги виручки

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності, що діє сьогодні, є досить гнучкою. Якщо за Указом Президента про спрощену систему оподаткування у разі перевищення обсягу виручки єдиннику потрібно було одразу переходити на загальну систему оподаткування, то тепер, згідно з положеннями Податкового кодексу, є можливість лишитись платником єдиного податку.
Отже, тепер якщо досягнуто перевищення обcягу доходу платником єдиного податку І групи – за заявою останній може обрати ІІ, ІІІ або ж V групу чи перейти на сплату інших податків і зборів. Якщо перевищення досягнуто єдинником ІІ групи – відповідно перехід можливий на ІІІ та V групу або ж на сплату інших податків і зборів. При перевищенні обсягів у ІІІ групі – це V група або ж загальна система оподаткування. А якщо перевищили обсяги юридичні особи – платники єдиного податку – з IV групи за бажанням вони попрямують в VІ або ж оберуть загальну систему оподаткування. Отже, вже починаючи з наступного кварталу після того в якому досягнуто перевищення обсягів єдинником, у разі подання останнім відповідної заяви, він перебуватиме в іншій групі. Нагадаємо, заяву слід подати на пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому єдинники перевищили обсяги доходу.

Усі групи єдинників у разі перевищення обсягів доходу з різниці сплачують інші ставки єдиного податку: підприємці-єдинники – 15 %, юридичні особи на єдиному податку – подвійний розмір ставки, яку вони застосовують. Такі суми окремо відображаються в Декларації платника єдиного податку.

Слід зазначити, що зміни до головного податкового документу, які запрацювали з липня, позитивно вплинули на роботу єдинників. Законодавці, розширивши коло платників єдиного податку (додано V та VI групи) цим самим дали можливість останнім залишитись на єдиному податку, оскільки максимальний розмір виручки у нових групах складає 20 млн. грн. Вже у разі перевищення останнього єдинники зобов’язані перейти на сплату інших податків та зборів.

Про це повідомили з Відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ