Ми у Facebook
14.10.2012, 19:14

Перенесений пам'ятник Нілу Хасевичу презентували рівнянам

У неділю, 14 жовтня, о 12.30 на вулиці Директорії відбулося відкриття пам'ятника митцю Нілу Хасевичу.
Ніла Хасевича вважають творцем візуального образу УПА. Художник і графік, працюючи в криївках, загинув як справжній боєць - у вирі боротьби. Представники міської ради та кандидати у народні депутати України вирішили за свої кошти відреставрувати та перенести пам'ятник з неблагополучної зони в центр міста,а кошти, які були виділені з міського бюджету на перенесення пам'ятника, віддати у міську дитячу лікарню.

На цю подію прийшло чимало людей. Значна частина представників влади не прогавила можливість теж бути присутніми.



Доручати відкривати пам'ятник надали міському голові Володимиру Хомку та депутату Юрію Запорожцю.



- Це досить неординарна подія для нашого міста, - зауважив міський голова Володимир Хомко. - Хочу подякувати всім, хто приймав участь у переносі та встановленні пам'ятника Нілу Хасевичу. Викупити пам'ятник з його попереднього місця розташування нам обійшлося у 70 000 грн, а благоустрій обійшовся ще в 40 000 грн. Це не останній пам'ятний знак, який буде встановлений у місті, але поки я не буду оголошувати де, що, і коли це буде.



Довідка:
Хасевич Ніл (1905 - 1952)

Графік-еквілібрист, автор агітаційних листівок і нагород УПА

Художник, революціонер

Місце народження: с. Дюксин Костопольського повіту Волині

Народився в сім’ї диякона. В 1923 екстерном складае іспити за курс гімназії у Рівному. В 1926 - вільний слухач школи при Академії мистецтв у м. Варшаві. В 1930-33 - навчався в Варшавській Академії мистецтв. Дипломна робота "Святий Володимир". 1927-37 - належав у Варшаві до Української студентської мистецької громади “Спокій” (31 член, 14 з яких волиняни), яка об'єднувала емігрантів з Наддніпрянської України, Галичини та Волині. 1935 - член Волинського українського об'єднання, делегат з'їзду ВУО. В 1931-44 мав 35 художніх виставок, зокрема у Львові, Празі, Берліні, Чікаго, Лос-Анджелесі. З 1940-х перебував в українському підпіллі (псевд. Бей, Зот, Старий). В 1943-52 - член Крайової референтури пропаганди на Північно-Західних українських землях, член Української головної визвольної ради. В той же час працював у редакції підпільного журналу “До зброї” що видавався політвідділом Головної команди УПА і друкувався на Волині. Автор ескізів усіх нагород УПА та УГВР. Ілюстрував журнали УПА "Український перець" та "Хрiн", створив альбоми “Волинь в боротьбі” та альбом карикатур антирадянської тематики. В 1948 - Кавалер Срібного Хреста Заслуги. В 1951-му з Москви надійшла вказівка припинити підпільну антирадянську діяльність Хасевича, тому що його гравюри попали делегатам сесії Генеральної Асамблеї ООН. 4 березня 1952 року знищений eнкаведистами - на хуторі біля села Сухівці Рівненської області. Альбом “Графіка в бункерах УПА” (Філадельфія) був виданий посмертно в Філадельфії в 1952 році.
(Джерело: Великі українці)

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Біля пам’ятника Нілу Хасевичу у Рівному завершують благоустрій [+Фото]
У Рівному депутати пообіцяли скинутись на пам’ятник Нілу Хасевичу
У Рівному встановили постамент пам'ятника Нілу Хасевичу на новому місці [+Фото]
У Рівному пам’ятник Нілу Хасевичу перенесуть із промзони в центр? [+Фото]





На правах реклами