Ми у Facebook
22.10.2012, 17:10

Рівненські податківці відповіли на "гарячі" питання про податки

Пропонуємо вашій увазі найбільш розповсюджені питання та відповіді на них, які надійшли на "гарячу лінію", проведену ДПІ у м.Рівне.
Цього тижня в ДПІ у м. Рівному відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань порядку нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку фізичними особами – приватними підприємцями. Наводимо деякі запитання, що надійшли від платників податків, та відповіді на них.

— Яка застосовується відповідальність до податкового агента у разі самостійного виявлення помилки при нарахуванні та перерахуванні ПДФО до бюджету?

— У разі самостійного виявлення помилки щодо нарахованої та перерахованої до бюджету суми податку на доходи фізичних осіб до податкових агентів застосовується фінансова відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

Пеня, визначена пп.129.1.1 п.129.1 ст.129 Податкового кодексу України, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті (п.129.4 ст.129 Кодексу).

Також, п.119.2 ст.119 Кодексу передбачено, що неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

— Яка застосовується відповідальність до податкового агента у разі подання ним уточнюючого податкового розрахунку за ф. № 1ДФ, якщо виявлена помилка не впливає на показники, які зазначені у графах 3, 3а, 4 та 4а, зокрема, уточнюються реквізити підприємства, вносяться зміни до ідентифікаційного номера найманого працівника, ознаки доходу?

— Враховуючи те, що помилка, яка виявлена платником податку, не впливає на показники, які зазначені у графах 3, 3а, 4 та 4а податковому розрахунку за ф. № 1ДФ, але ж, вносяться зміни до ідентифікаційного номеру найманого працівника або змінюється ознака доходу, або до реквізитів підприємства, то до податкового агента застосовується відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, які передбачені п. 119.2 ст. 119 Податкового кодексу України, зокрема, неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

— Чи фізична особа – підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, є платником земельного податку лише за земельні ділянки, які використовуються ним для провадження господарської діяльності, тобто за ті ділянки, які надані йому в установленому чинним законодавством порядку саме для здійснення підприємницької (господарської) діяльності?

— Фізична особа – підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, не є платником земельного податку лише за земельні ділянки які використовуються ним для провадження господарської діяльності, тобто за ті ділянки, які надані йому в установленому чинним законодавством порядку саме для здійснення підприємницької (господарської) діяльності.

Якщо земельна ділянка під будівлями (спорудами), їх частинами або нежилими приміщеннями у багатоквартирних жилих будинках, яка знаходиться у користуванні фізичної особи і не надавалась їй в установленому чинним законодавством порядку для здійснення підприємницької діяльності, то така фізична особа повинна сплачувати за таку земельну ділянку земельний податок на загальних підставах.

— Чи включаються до доходу фізичної особи-підприємця - платника ЄП власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності?

— Згідно з п.292.1 ст.292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Відповідно до норм Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492 поточні банківські рахунки для фізичних осіб - резидентів поділяються на: поточні рахунки фізичних осіб - підприємців, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності та поточні рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями.

Тобто, власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку.

— Які наслідки для фізичної особи-підприємця - платника ЄП другої групи, який надав послуги не платнику ЄП?

— Якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи надав послуги, у тому числі побутові, не платнику єдиного податку, тобто здійснив вид діяльності, який не дає право на застосування спрощеної системи оподаткування, то орган державної податкової служби має право анулювати свідоцтво платника єдиного податку та дохід, отриманий від такого виду діяльності, оподатковується за ставкою єдиного податку у розмірі 15 відсотків.

— Чи включається повторно до доходу фізичної особи-підприємця - платника ЄП сума доходу, отримана в готівці від продажу товарів (робіт, послуг), відображена в книзі обліку доходів (книзі обліку доходів і витрат), при внесенні її на розрахунковий рахунок?

— Якщо фізична особа – підприємець отримані суми доходу від продажу товарів (робіт, послуг) у вигляді готівки відобразила у Книзі та вносить у погодженому з банком порядку готівку на свій розрахунковий рахунок, який відкритий для здійснення підприємницької діяльності, то вдруге ця сума не відображається у Книзі, яку ведуть платники єдиного податку.

— Чи необхідно фізичним особам-підприємцям - платникам ЄП зберігати первинні документи?

— Відповідно до п.44.1 ст.44 Податкового кодексу України платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платники податків зобов’язані забезпечити зберігання документів, визначених у пункті 44.1 ст.44 ПКУ, а також документів, пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а у разі її неподання - з передбаченого ПКУ граничного терміну подання такої звітності (абз.1 пп.44.3 ст.44 ПКУ).





На правах реклами