Ми у Facebook
26.10.2012, 19:04

У Рівному відбулась прем`єра невідомої версії Гоголівського "Ревізора" [+Фото]

Прем’єрою вистави "Ревізор" відкрили новий сезон у Рівненському облмуздрамтеатрі. Особливе бачення творчості Гоголя рівнянам презентував постановник "Берестечка" Олександр Дзекун. Рівненський "Ревізор" вийшов не тільки прискіпливим до дрібниць, костюмів і декорацій, а й тривалим у часі.
Творчий колектив працював над постановкою "Ревізора" майже три місяці. Керувати постановкою запросили одного з найвідоміших українсько-російських режисерів Олександра Дзекуна. Саме він став режисером "Берестечка", за яке Дзекун разом директором театру та виконавцем головної роді Володимиром Петрівим отримав Шевченківську премію.



Тому від нової постановки очікували теж чимало. Високе завдання поставив перед собою і режисер. Адже творчість Гоголя є однією з найулюбленіших його тем, а самого "Ревізора" він ставив уже двічі.

- У новій постановці презентуємо рівненським глядачам невідомі уривки, які після перших прем’єр з п’єси викинув сам автор. Багато років ці епізоди були невідомі поціновувачам театру, - зауважив режисер Олександр Дзекун.



Фоторепортаж з вистави

Для постановки створили нові декорації та костюми. У центрі сцени – величезні портрети царя, Ісуса Христа та Миколи Гоголя. Обрамлюють сцену і унікальні ікони, яким на початку п’єси присвячена ціла мізансцена.

Результат спільної праці акторська трупа презентувала на відкритті театрального сезону 25 жовтня. Робота і справді вийшла масштабною не тільки по часу (вистава триває більше трьох годин), а й за кількістю акторів. У "Ревізорі" задіяли весь чоловічий склад колективу. Кожен у виснажливих репетиціях кував неперевершений образ власного героя.



Фоторепортаж з вистави

- Я намагаюсь показати глядачам іншого Хлестакова, який як і всі учасники події, є жертвою обставин та свого характеру, - зауважив виконавець головної ролі Станіслав Лозовський. – Також намагався розкрити і романтичні сторони афериста. Який теж вміє кохати і страждати від мук совісті.



Фоторепортаж з вистави

Після декретної відпустки повернулась до великих ролей і інша молода надія театру Ніна Ніколаєва, яка зіграла доньку Городничого. Ділити сцену їй випало з виконавицею ролі матері народною актрисою Ніною Ніколаєвою, яка повернулась у Рівне після роботи в Миколаївському театрі. Не менш колоритним видався другий головний персонаж – Городничий Антон Антонович Сквозник-Дмухановський. Цю роль довірили заслуженому артисту України Віктору Янчуку. Саме на його грі, жестах та міміці зав’язана майже вся перша половина вистави.



Загалом рівненський "Ревізор" виявився непростою для сприйняття трактовкою творчості Гоголя, іноді переобтяженою деталями та повільними сценами. В той же час вистачає тут смішних та ліричних епізодів.



Фоторепортаж з вистави

Вистава більш ніж актуальна напередодні виборів. Слідкуєш за подіями на сцені і розумієш, що в ментальності нашого народу за двісті років так нічого і не змінилось. Тому чиновниками та представниками органів місцевого самоврядування виставу краще не дивитись. Є, знаєте, така приказка "Хто в армії служив, то й в цирку не сміється".

Усім решта – обов’язково до перегляду, щоправда, виключно для збільшення інтелектуального рівня та знайомства з творчістю легендарного класика.

І що там за класикою жанру має прозвучати в кінці? "До нас приїхав Ревізор".








На правах реклами